Fenyklové rizoto s gorgonzolou
Lehký, voňavý, letně povznášející pokrm, který určitě zahrnete do svého repertoáru…
Rozpis pro dvě osoby:
1 menší šalotka
1 středně velká bulva fenyklu
1 lžíce másla
sůl
bílý pepř
100 g rýže (upřednostňuji arborio)
1 dcl bílého vína (doporučuji sauvignon)
2 dcl zeleninového vývaru
2 plátky gorgonzoly
Jemně nasekanou šalotku a fenykl pokrájený na širší nudličky (tvrdší vnější listy zbavit vláken) osmahneme do sklovata na másle. Přidáme sůl a pepř. Vsypeme rýži a za stálého míchání ji prohřejeme. Pak vlijeme víno a za občasného promíchání pomalu vaříme. Až je víno zredukováno, přidáme cca polovinu zeleninového vývaru a opět za občasného promíchání vaříme. Posléze přilejeme zbytek vývaru a rizoto dovaříme. Celá procedura vaření rizota by neměla přesáhnout dvanáct, třináct minut.
Rizito naservírujeme na předehřáté talíře a navrch dáme plátek gorgonzoly. Možno též ozdobit jemně nasekanou zelenou natí z fenyklu.
Doporučené víno: méně kyselé bílé, kupříkladu sauvignon či bílé burgundské…
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář