Pollo alla siennese

Pollo alla siennese
ilustrační foto

Siena je půvabné toskánské město a mnozí pokládají její Piazzu del Campo za jedno z nejkrásnějších míst na světě. Ovšem i kulinářsky je labužnickým rájem, vždyť také leží mezi úrodnými toskánskými kopci a svahy. Jedním z typických místních receptů je kuře na víně se šalvějí a černými olivami.

Rozpis pro dvě osoby:

4 kuřecí stehýnka (prsíčka)

1 stroužek česneku

10 lístků šalvěje

15 černých oliv

bílý pepř

sůl

trocha mouky

2 lžíce másla

2 žíce olivového oleje

1/8 l suchého bílého vína

1/8 l drůbežího vývaru

Kousky kuřete opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a lehce obalíme v mouce. Česnek posekáme na drobno.

Máslo a olej rozpálíme v kastrolu a kučecí kousky z obou stran zprudka opečeme. Pak přidáme česnek a šalvěj a též je krátce osmahneme. Zalijeme vínem a vývarem a pod poklicí cca ½ hodiny dusíme.

Nakonec přidáme olivy nakrájené na proužky a dusíme dalších 20 minut.

Doporučená příloha: šafránová rýže

Doporučené víno: lehčí bílé toskánské, třeba od slavných Marchesi Antinori

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář