Pollo alla siennese
Siena je půvabné toskánské město a mnozí pokládají její Piazzu del Campo za jedno z nejkrásnějších míst na světě. Ovšem i kulinářsky je labužnickým rájem, vždyť také leží mezi úrodnými toskánskými kopci a svahy. Jedním z typických místních receptů je kuře na víně se šalvějí a černými olivami.
Rozpis pro dvě osoby:
4 kuřecí stehýnka (prsíčka)
1 stroužek česneku
10 lístků šalvěje
15 černých oliv
bílý pepř
sůl
trocha mouky
2 lžíce másla
2 žíce olivového oleje
1/8 l suchého bílého vína
1/8 l drůbežího vývaru
Kousky kuřete opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a lehce obalíme v mouce. Česnek posekáme na drobno.
Máslo a olej rozpálíme v kastrolu a kučecí kousky z obou stran zprudka opečeme. Pak přidáme česnek a šalvěj a též je krátce osmahneme. Zalijeme vínem a vývarem a pod poklicí cca ½ hodiny dusíme.
Nakonec přidáme olivy nakrájené na proužky a dusíme dalších 20 minut.
Doporučená příloha: šafránová rýže
Doporučené víno: lehčí bílé toskánské, třeba od slavných Marchesi Antinori
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář