Džuveč
Džuveč (djuveč) je jídlo původu tureckého, které se s tureckými výboji rozšířilo v mnoha podobách po celém Balkánu. Původní název znamenal kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna roční období či kraj daly, takže není divu, že receptů na džuveč je nepřeberné množství a často se dosti liší. Nabízím Vám jeden z nich, který se liší hlavně tím, že namísto kousků masa je v něm užito maso mleté. Určitě si však na něm velmi pochutnáte!
Rozpis pro dvě osoby:
250 g mletého masa ( nejraději směs ½ jehněčího, ¼ vepřového a ¼ hovězího, ale není podmínkou)
sůl, pepř
1 celé vejce
olivový olej na smažení
1 menší cibule
1 paprika
směs sladké a pálivé mleté papriky
300 g loupaných rajčat
100 g lilku
1 středně velký brambor
50 g rýže
2 dcl hovězího vývaru
petrželová nať
Mleté maso smícháme se solí, pepřem a vejcem (pokud by směs byla příliš řídká přidáme trochu strouhanky), vytvoříme malé kuličky a ty osmažíme. Na novém oleji osmahneme nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájený lilek a také je osmahneme. Pak přidáme na kusy nakrájená oloupaná rajčata, na drobné kostičky nakrájený brambor a rýži, osolíme, opepříme a dle chuti přidáme sladkou či pálivou mletou papriku. Vše promícháme a pomalu dusíme za občasného podlití vývarem až všechny ingredience změknou. Zredukujeme na hustou směs, vmícháme nasekanou petrželovou nať, vložíme kuličky mletého masa, vše prohřejeme a pak servírujeme do předehřátých misek.
Příloha: žádná nebo vařená rýže
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář