Džuveč

Džuveč
ilustrační foto

Džuveč (djuveč) je jídlo původu tureckého, které se s tureckými výboji rozšířilo v mnoha podobách po celém Balkánu. Původní název znamenal kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna roční období či kraj daly, takže není divu, že receptů na džuveč je nepřeberné množství a často se dosti liší. Nabízím Vám jeden z nich, který se liší hlavně tím, že namísto kousků masa je v něm užito maso mleté. Určitě si však na něm velmi pochutnáte!

Rozpis pro dvě osoby:

250 g mletého masa ( nejraději směs ½ jehněčího, ¼ vepřového a ¼ hovězího, ale není podmínkou)

sůl, pepř

1 celé vejce

olivový olej na smažení

1 menší cibule

1 paprika

směs sladké a pálivé mleté papriky

300 g loupaných rajčat

100 g lilku

1 středně velký brambor

50 g rýže

2 dcl hovězího vývaru

petrželová nať

Mleté maso smícháme se solí, pepřem a vejcem (pokud by směs byla příliš řídká přidáme trochu strouhanky), vytvoříme malé kuličky a ty osmažíme. Na novém oleji osmahneme nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájený lilek a také je osmahneme. Pak přidáme na kusy nakrájená oloupaná rajčata, na drobné kostičky nakrájený brambor a rýži, osolíme, opepříme a dle chuti přidáme sladkou či pálivou mletou papriku. Vše promícháme a pomalu dusíme za občasného podlití vývarem až všechny ingredience změknou. Zredukujeme na hustou směs, vmícháme nasekanou petrželovou nať, vložíme kuličky mletého masa, vše prohřejeme a pak servírujeme do předehřátých misek.

Příloha: žádná nebo vařená rýže

Autor receptu: Miroslav Macek  

Poslat nový komentář