Zelňačka dle starého rodinného receptu
Rozpis pro 4 osoby:
16 dkg jemně kysaného zelí
2 menší, žlutomasé, nerozvařující se brambory
8 dcl vody
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
2 dcl kysané smetany
2 žloutky
hrudka másla
½ lžičky kmínu
sůl, pepř
1 lžička sladké papriky
½ lžičky pálivé papriky
10 dkg uherské paprikové klobásy (Csabai kolbász či podobnou)
Zelí, pokud je skutečně jemně kysané a nepříliš kyselé, neproplachujeme, jen nasekáme nožem na drobnější kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky (cca ½ x ½ cm). Klobásu nakrájíme na kolečka, která osmahneme na másle, vyndáme z tuku a odložíme na další použití. Do tuku vsypeme sladkou papriku a mouku, které za stálého míchání též mírně osmahneme. Zelí, brambory a kmín povaříme cca 15 - 20 minut na mírném ohni v hrnvci s přiléhavou policí, aby se polévka příliš nevyvařila, dle chuti ji osolíme, opepříme, vlijeme tuk s osmahnutou moukou a paprikou a na závěr důkladně vmícháme žloutek a následně kysanou smetanu. Krátce považíme a servírujeme s osmahlými kolečky klobásy ( v horké polévce se okamžitě prohřejí) a pálivou paprikou, kterou polévku dle chuti posypeme.
Ideální příloha: tmavý chléb
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář