Zelňačka dle starého rodinného receptu

Zelňačka dle starého rodinného receptu
ilustrační foto

Rozpis pro 4 osoby:

16 dkg jemně kysaného zelí

2 menší, žlutomasé, nerozvařující se brambory

8 dcl vody

1 vrchovatá lžíce hladké mouky

2 dcl kysané smetany

2 žloutky

hrudka másla

½ lžičky kmínu

sůl, pepř

1 lžička sladké papriky

½ lžičky pálivé papriky

10 dkg uherské paprikové klobásy (Csabai kolbász či podobnou)

Zelí, pokud je skutečně jemně kysané a nepříliš kyselé, neproplachujeme, jen nasekáme nožem na drobnější kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky (cca ½ x ½ cm). Klobásu nakrájíme na kolečka, která osmahneme na másle, vyndáme z tuku a odložíme na další použití. Do tuku vsypeme sladkou papriku a mouku, které za stálého míchání též mírně osmahneme. Zelí, brambory a kmín povaříme cca 15 - 20 minut na mírném ohni v hrnvci s přiléhavou policí, aby se polévka příliš nevyvařila, dle chuti ji osolíme, opepříme, vlijeme tuk s osmahnutou moukou a paprikou a na závěr důkladně vmícháme žloutek a následně kysanou smetanu. Krátce považíme a servírujeme s osmahlými kolečky klobásy ( v horké polévce se okamžitě prohřejí) a pálivou paprikou, kterou polévku dle chuti posypeme.

Ideální příloha: tmavý chléb

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář