S Jakubem dnes upečeme křehký koláč s jablky a oříšky
Je tu podzim a s ním nás čeká i sychravé počasí. Je to přesně ten pravý čas, dát si něco dobrého. Po mrkvovém koláči od Terezy Sehnalové nám dnes kuchař Jakub nabídl křehký koláč s jablky a lískovými oříšky.
Na těsto potřebujeme: 40 gramů másla, 150 gramů hladké mouky, 100 gramů strouhaných mandlí, 130 gramů moučkového cukru, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 6 žloutků a špetku soli.
Náplň: 6 větších jablek, 120 gramů na hrubo nasekaných lískových oříšků, 100 gramů třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu a 30 gramů másla.
Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto, zabalíme do utěrky a dáme na půl hodiny do lednice odpočinout.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky velikosti zhruba 2x2 centimetry. Rozpálíme si pánev a za sucha na ní opečeme kostky jablek do zlatova. Přidáme cukr a lískové oříšky, necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme máslo, odstavíme a necháme trochu vychladnout.
Z těsta vyválíme asi půlcentimetrový plát a vložíme jej do dortové formy, okraje zatím přehneme. Dovnitř naklademe mírně vychladlou jablkovo-oříškovou směs, přes povrch složíme okraje těsta tak, aby byl povrch zcela zakrytý, mírně stlačíme. Pak opatrně zvedneme celou koláčovou „kapsu“ a obrátíme ji vzhůru nohama, aby nahoře byl hladký plát těsta a vespod jsme měli spojené okraje. Pečeme na 170 stupňů asi 20 minut.
Kuchař Jakub doporučuje tento koláč k šálku dobrého čaje, a pokud se o vás bude pokoušet chřipka, tak klidně k čaji z čerstvého zázvoru s medem a citronem. (ok)
Poslat nový komentář