Mátové království voní v Čechách pod Kosířem

Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Foto archiv Šárka Mikmek
Další fotky: 
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem
Mátové království voní v Čechách pod Kosířem

Paní má se má, voní mátou…. Kdo by neznal písničku skupiny Fešáci. Ovšem jen málokdo ví, že taková paní žije nedaleko Prostějova, v Čechách pod Kosířem. Jmenuje se Šárka Mikmek a jejím oborem je již několik let právě máta. S úspěšnou zahradnicí, ale i obchodnicí, která o mátě píše i knížku, jsme si popovídali.

Jak a kdy jste se k pěstování máty dostala a co to obnáší?Pěstování máty nevzniklo jako nějaký předem promyšlený obchodní plán. Na jaře roku 2012 měla moje prvorozená dcera pár měsíců, měla lehký kašel a já ji chtěla uvařit čaj z máty. Koupila jsem dvě sazenice máty, ty jsem nasadila do zahrádky, abych mohla čaj uvařit vícekrát. Mátě se dařilo, rozrostla se. 

Nabídla jsem ji řezanou majiteli jednoho baru, kam jsem v době studií chodila. Pochválil její čerstvost a kvalitu. Dozvěděla jsem se od něj, že máta se k nám dováží a nemá takovou kvalitu, protože ta je ovlivněna nejen dlouhým převozem, ale i distribucí do velkoskladů nebo sítí prodejen. Viděla jsem v tom příležitost a chytla ji tzv. za pačesy. Přikoupila jsem další sazenice a začla rozšiřovat záhonek. Postupně jsem podle stavu záhonu doma oslovovala další klienty. 

Dnes jsem ve fázi několika tisíc sazenic a počet klientů se blíží k číslu dvě stě. To vše se budovalo postupně během pěti let. 

Kam mátu dodáváte, máte stálou klientelu?

Dodávám ji do restaurací, barů a hotelů hlavně v Olomouci a v Ostravě. V Ostravě na známou Stodolní ulici. Něco málo dodávám také do Prostějova. Místním doporučím v Prostějově Cafe Plecháč, kde pracuje tým mladých lidí, který se velmi snaží a dělá to s láskou. Ráda je sleduji,  jak si plní také svůj sen. 

Tuto sezónu se naše máta objeví i v barech a kavárnách v Brně. 

Dívala jsem se, že chystáte Mátový den. Už jste někdy takový dělala?

Ano, chystám na 5. května Mátovou sobotu. Bude vůbec poprvé a u nás na mátovém poli. Těším se na to, ale je to i velmi zavazující. Záleží mi na tom, aby se tu lidem líbilo a den si užili. Spousta mých přátel, známých i klientů projevila zájem se na mátové pole podívat. Často jsem slyšela, že velké pole brambor viděli u své babičky, ale mátu na větší ploše ne. Není v mých časových možnostech zvát všechny po jednom. Napadlo mě, že z toho může vzniknout příjemná akce. Opečeme si špekáčky, namícháme něco dobrého z máty. Nachystám nějaký program a překvapení. Přeji nám, ať vyjde počasí. Akci najdete jako událost na fb Máta Šárka. 

Známe mochito, čaj...nějaký mátový recept by nebyl...

Já doma, pro naši potřebu, vařím sirup z máty. Experimentuji s ní i v kuchyni. Ale spíše než konkrétní recept z kuchyně bych všem doporučila koupel v mátě. Je osvěžující, uklidňující a kůže vám pak voní po žvýkačkách.

A co dělá pěstitelka v zimě?  

Sezóna je hodně náročná, trvá podle počasí zhruba od dubna do října. Na pole chodím kolem čtvrté, páté hodiny ráno a jsem na něm do odpoledních hodin. Po tu dobu zalévám, sazím, řízkuji své vlastní nové sazenice, pleju a sklízím. Po té sedám s mátou do auta a rozvážím po zákaznících a domů se vracím ve večerních a někdy i nočních hodinách. Zima je pro mě obdobím odpočinku a především času pro moje dcery a muže. Doháním čas s rodinou a snažím se jim málo času z léta vynahradit. Mám čas na své koníčky, dvě německé dogy, čtení knížek. Studuji dálkově vysokou školu. 

Pěstujete ještě něco jiného?

Postupně se mě zákazníci ptali i na jiné bylinky a zeleninu. Pokud se nějaké bylinky objevily v dotazu a poptávce po ní vícekrát, tak jsem ji začala pěstovat také. Mám v nabídce i majoránku, několik druhů pažitky, meduňku a další. Trendem poslední doby jsou i jedlé květy a i ty na mé zahrádce najdete. Ale máta je stále minimálně 80% produkce. 

Jaké jsou Vaše plány na letošní rok?

Jak jsem řekla před chvílí, naši mátu najdete tento rok i v Brně. Dále připravuji vlastní produkt, čaj ze sušené máty. A jak se znám, spousta dalších věcí mě napadne “za pochodu” v sezóně. 

Získala jste ochrannou známku, je to pro Vás impuls do dalších let?

Je to určitý druh štemplu, který sám o sobě žádnou práci neudělá. Nicméně jsem na svoji mátu hrdá, stojím si za její kvalitou, mám vlastní logo a za punc originální vlastní registrované ochranné známky jsem ráda. A ano, je to pro mě další impuls k práci. Tak jako ostatní dílčí úspěchy. 

Co pro Vás mátová cesta znamená?

Potkala jsem ve svém životě spoustu dobrých a pracujících lidí. Považuji to za velké štěstí. Tito lidé pro mě byli inspirací v mé vlastní práci. Vážím si toho. A pokud budu inspirací alespoň pro jednoho člověka, má to celé o to větší smysl. Práce může být vaším koníčkem a radostí. I bez velkých investorů. Poctivá práce se zkrátka vyplatí a nese své plody, v mém případě mátu.

Je to příběh na knížku, ne na jeden odstavec rozhovoru. A já ji mám v šuplíku rozepsanou. Chci o tom napsat knihu. Nemám s knihou žádné ambice. Chci ji dát jednou svým dětem, muži a lidem,  teré jsem na své mátové cestě potkala a fandili mi. (šm, ber)

Poslat nový komentář