V konzervách z Lidlu bylo opět méně masa. Jsou z Polska
Dva případy klamání spotřebitele o obsahu masa v konzervě zjistili inspektoři SZPI při kontrole masných výrobků v prodejně Lidl v Hradci Králové v ulici Na Okrouhlíku.
U níže uvedených šarží masných výrobků výrobce PAMAPOL S.A., ul. Wieluńska 2, 97-438 Rusiec, Polsko, potvrdily aktuální výsledky laboratorních rozborů nižší, než na obalu uvedený obsah masa:
- Pikok Kuřecí maso - Sterilovaný masný výrobek – konzerva, hmotnost 280 g, datum minimální trvanlivosti (DMT): 23. 11. 2020. šarže: L 15583. Výrobce na obalu deklaroval obsah masa 80%, analýza prokázala přítomnost masa v množství 72,1 %.
- Pikok Chalupářské vepřové maso - Sterilovaný masný výrobek – konzerva, hmotnost 300 g. Datum minimální trvanlivosti (DMT): 20. 12. 2020, šarže: L: 17660. Oproti deklarovaným 89% masa analýza potvrdila přítomnost pouze 78, 9%.
„Inspekce kontrolované osobě uložila, aby předmětné šarže stáhla z tržní sítě a dále aby provedla analýzy zaměřené na obsah masa v akreditovaných laboratořích u pěti dalších dodaných šarží těchto potravin, a to na vlastní náklady," uvedl za SZPI Radoslav Pospíchal.
O obdobném zjištění (stejný výrobce a typ konzerv) inspekce informovala již vloni. Vzhledem k opakovaným zjištěním falšování u tohoto druhu komodity bude inspekce i nadále pokračovat v kontrolách s nesníženou intenzitou. SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty. (red)
Foto: SZPI
Poslat nový komentář