Olomouc zažije první ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu

Olomouc zažije první ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu
ilustrační foto plakát

Hanáčtí hudebníci, regionální pivovary, ale především tvarůžky. Tvarůžky klasické, tvarůžky ve studené kuchyni, tvarůžky pečené, smažené, sladké, prostě olomoucká sýrová specialita na bezpočet způsobů… Město zažije 16. dubna první ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu.

„Tvarůžky k Olomouci neodmyslitelně patří, v tuzemské gastronomii je to jeden z nejspecifičtějších regionálních produktů, známý i za hranicemi České republiky. Věříme proto, že nový festival tuto tradiční regionální specialitu odpovídajícím způsobem oslaví a ještě zvýší její popularitu,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek. Jak dodal, historie tvarůžků se prokazatelně píše přinejmenším už od 15. století. „Svůj festival si v Olomouci tedy nepochybně zaslouží.“

Do gastronomické části festivalu se zapojí šest restaurací, které mají s různými úpravami svérázného druhu sýra bohaté zkušenosti. Na jídelníčku tak hosté festivalu najdou třeba pečenou bramboru s tvarůžkem, jezdeckou zelňačku s tvarůžkovým krutonem, tvarůžkový guláš, tvarůžkové šléšky s domácí slaninou a špenátovými listy, hanácké tašky v syrnici a další speciality. K výbornému a silně aromatickému sýru se samozřejmě dobře hodí i chutné pivo. Na prvním ročníku festivalu se budou moci lidé seznámit s produkty regionálních pivovarů Chomout, Kosíř a Litovel.

Festival se bude odehrávat především na Horním náměstí, jedna část programu, konkrétně vystoupení Zpívání o jaru v podání Hanáckého mužského sbor Rovina, se odehraje v 16 hodin v kapli svatého Jana Sarkandra. Dění na Horním náměstí oživí od 10 do 16 hodin Hanácký farmářský trh, řemeslný jarmark a další koncerty, například Pásmo hanáckých písní a tanců, provedené Hanáckou mozekou Litovel a národopisným souborem Cholinka. Na řadu přijde i hanácký bigbít v podání kapely Stracené Ráj. Program doplňují další akce, jako soutěže, kvízy či tvůrčí dílna pro děti.

Společně s městem Olomouc a Střední Moravou – Sdružením cestovního ruchu, pořádá tento nový festival i společnost A.W.Loštice, výrobce tvarůžků, který letos slaví 140 let od založení. (Zdroj Olomouc.eu)

Poslat nový komentář