Na letní Floru zavítalo zhruba 26 tisíc návštěvníků

Na letní Floru zavítalo zhruba 26 tisíc návštěvníků
ilustrační foto Alena Lošťáková

Půlstoletí s mečíky a Malajsijská inspirace. Hned dvě hlavní motta nesla letošní letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc, která se na stejnojmenném olomouckém výstavišti konala od 18. do 21. srpna 2016. Navštívilo ji zhruba 26 tisíc lidí, což je přibližně o tisícovku více než v předchozím roce, přestože tentokrát neděle výstavě nepřála a prakticky celý den intenzivně propršel.

Hlavní květinová expozice v pavilonu A byla díky dvěma tématům opravdu pestrá a bohatá; první téma, připravené ve spolupráci s Českým zahrádkářským svazem, vzdalo pod názvem Půlstoletí s mečíky čest našim i zahraničním šlechtitelům gladiol a předvedlo nepřeberné množství odrůd těchto květin, včetně nově vyšlechtěných. Druhé téma Malajsijské inspirace přeneslo návštěvníky do vzdálených a exotických končin jihovýchodní Asie.

Na galerii největšího pavilonu olomouckého výstaviště měla opět své místo přehlídka Vyznání růžím věnovaná této nekorunované královně květin, která představila zhruba 3300 růží různých odrůd a druhů původem z Holandska. Novinkou byla expozice Vědecké knihovny v Olomouci, jež tento rok slaví výročí 450 let od svého založení a předvedla některé klenoty ze svých sbírek včetně úchvatných historických herbářů. Dalším novým lákadlem letní Flory byla včelařská výstava v pavilonu H připravená ve spolupráci se Základní organizací Českého svazu včelařů Olomouc.

Svaz školkařů se svou expozicí okrasných dřevin - tentokrát na téma Příběh lípy - obsadil pavilon B. Společná expozice Českého zahrádkářského svazu byla k vidění v pavilonu C a nabídla stovky květin i tradiční či méně známé odrůdy ovoce a zeleniny.

Hlavní pavilon olomouckého výstaviště byl v pátek opět přístupný všem zájemcům v rámci večerní prohlídky s kulturním doprovodným programem a občerstvením. Výstavu doplnily také vyhledávané Letní zahradnické trhy s pestrou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb. Každodenní doprovodný program přinesl zábavu a rozmanité zážitky dětem i dospělým, kteří si užili mimo jiné vystoupení populárních umělců Karla Štědrého, Marcely Holanové či Pavlíny Filipovské. V sobotu se na olomouckém výstavišti opět zápolilo o tituly v rámci druhého mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkových gulášů.

Záštitu nad letošní letní Florou Olomouc převzal ministr zemědělství Marian Jurečka. Nejvzácnějším hostem letošní druhé Flory byla velvyslankyně Malajsie paní Nadzirah Osman, po níž při slavnostním křtu získala nové jméno Nadzirah jedna z odrůd mečíku. „Jsem velice ráda, že jsem mohla navštívit toto krásné město i výstavu. K Olomouci má Malajsie velmi blízko, protože na zdejší Univerzitě Palackého studují naši studenti, jichž zde absolvovalo již 89,“ prozradila velvyslankyně.

Během čtvrtečního slavnostního večera byly vyhlášeny výsledky soutěží vypsaných v rámci letní etapy olomoucké Flory. Nejkrásnější floristickou vazbu na dané téma uvila Adéla Murínová ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Titul nejkrásnější expozice získala ústřední Malajsijská inspirace, za níž si její tvůrkyně Pavlína Švecová odnesla rovněž pohár ředitele společnosti Výstaviště Flora Olomouc. Pohár předsedy představenstva téže společnosti získala Specializovaná základní organizace Gladiris Českého zahrádkářského svazu za dlouholetou šlechtitelskou, pěstitelskou a výstavní činnost v oblasti mečíků.

Nejbližší akcí na olomouckém výstavišti bude od 2. do 4. září nová Chovatelská výstava zaměřená na mláďata králíků, drůbeže a holubu. Poslední, podzimní etapa letošní Flory Olomouc se zde jako celonárodní výstava ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků uskuteční od 20. do 23. října. (Zdroj Flora Olomouc)

Poslat nový komentář