Tři hektary lesního porostu podlehly ničivým plamenům u Otaslavic

Tři hektary lesního porostu podlehly ničivým plamenům u Otaslavic
Foto HZS Olomouckého kraje

Až tři hektary lesního porostu v pondělí podlehly ničivým plamenům u Otaslavic na Prostějovsku. U požáru byl postupně vyhlášen třetí nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hustý černý kouř byl vidět z velké dálky, složitý přístup k nalezení si vytrpělo několik prvních dojíždějících jednotek. Těžce přístupný terén pro hasičskou techniku, ale i hustý porost pro samotné natažení hasebního vedení a to v součtu až několik stovek metrů. 

Výhled na několik hodin intenzivního hašení s okamžitou žádostí povolání letecké techniky kolegů Policie ČR s účinnou pomocí hašení bambivakem. Postupně došlo k posílení jednotek a změn stupnice požárního poplachu. V průběhu dne se tak na požářišti již prostřídalo 17 jednotek, v součtu více jak dvě desítky cisternových vozidel a počet zasahujících hasičů přibližující se trojcifernému číslu.

V prvotní fázi bylo nutné co nejrychleji rozsáhlý požár obestoupit a s dostatečným počtem kyvadlově pendlující techniky ke třem čerpacím stanovištím zpět k ohniskům rovněž zabezpečit i odpovídající zásobu hasební vody. Účinnou pomoc zajistilo hašení pomocí vrtulníku, plnění rovněž bylo zajištěno pomocí cisteren z místa nedaleko plochy hoření.

V sumarizaci tedy zasahovalo 17 jednotek ze dvou krajů (Olomoucký a Jihomoravský), včetně jednotky vojenských hasičů z Vyškova a zapojení vrtulníku Policie ČR. Rozloha požářiště na ploše dosahující tří hektarů. Majitel vyčíslil škodu předběžně v částce 400 tis. korun. Vše se obešlo bez zranění. V prostoru se nenachází žádné hrozící nebezpečí optikou těsné blízkosti vojenského prostoru Březová. Událost se nachází na územní Olomouckého kraje – okres Prostějov.

Podvečerní zásah u požářiště rozděleného na tři úseky vykazoval možná nebezpečí pohledem do spodní části horizontu, kde zahoření kořenů a plochy vyžadovalo důkladné oddělení a vytvoření bezpečnostní valu pro možné rozšíření, do činnosti byli zapojeni tzv. pilaři a pomoc zajistili také vlastnící několika zaměstnanci.

Video ze zásahu můžete zhlédnout níže. (Zdeněk Hošák, mluvčí HZS Olomouckého kraje)

See video

Poslat nový komentář