Hned několik řidičů hříšníků odhalily kontroly policistů ve městě i na Prostějovsku

Hned několik řidičů hříšníků odhalily kontroly policistů ve městě i na Prostějovsku
ilustrační foto PČR

Policisté se vydali do ulic a na okresní kominikace a odhalili hned několik hříšníků.

Na komunikaci mezi obcemi Dubany a Blatec kontrolovala dne 18. 5. 2020 večer hlídka policistů padesátiletého řidiče vozidla Fiat Stilo. Při kontrole zjistili, že muž usedl za volant, přestože mu byl rozhodnutím Okresního soudu v Olomouci vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel s platností až do měsíce června 2021. Kontrolovaný řidič se podrobil i orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Policisté tak zjistili, že řidič je i pod vlivem alkoholu. Přístroj mu opakovaně naměřil hodnoty přes 0,9‰ alkoholu v dechu. 

Vzhledem k těmto zjištěním zakázala policejní hlídka další pokračování v jízdě. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí řidiči trest odnětí svobody až na dva roky. Jízdu pod vlivem alkoholu dále šetříme jako přestupek v dopravě.

Policejní kontrole neunikl ani sedmadvacetiletý řidič osobního automobilu Volkswagen Polo dne 18. 5. 2020 před druhou hodinou ráno na ulici Holandská. Muž se podrobil orientační dechové zkoušce, která neprokázala předchozí ovlivnění alkoholem. Policisté provedli u řidiče také orientační test na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek. Ten však už pozitivní byl, neboť ukázal pozitivní hodnoty na přítomnost amfetaminu a metamfetaminu i THC. Hlídka proto muži na místě zadržela řidičský průkaz a zakázala další jízdu vozidlem. Vyzván byl rovněž k odběru biologického materiálu v nemocnici, s čímž souhlasil.

Pozitivní hodnotu na přítomnost amfetaminu a metamfetaminu naměřili policisté orientačním testem i dvaadvacetileté řidičce vozu BMW dne 17. 5. 2020 večer na Brněnské ulici v Prostějově. Také u ní provedl nejdříve dechovou zkoušku na zjištění hladiny alkoholu v dechu, která vyšla s negativním výsledkem. Žena u sebe při řízení neměla ani řidičský průkaz. Policisté i tuto řidičku vyzvali k odběru biologického materiálu v nemocnici, ale s tímto nesouhlasila.

V Horním Štěpánově v části Nové Sady dne 18. 5. 2020 večer zastavila a kontrolovala policejní hlídka i osmadvacetiletého cyklistu. Důvodem zastavení byl fakt, že muž neměl řádně osvětlené kolo. Cyklista dále souhlasil s provedením orientační dechové zkoušky na předchozí ovlivnění alkoholem. Opakovaně mu přístroj naměřil hodnoty přes 0,9‰ a 1,0‰ alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil a přiznal, že vypil tři desetistupňová piva a tři panáky slivovice. Hlídka policistů muži další jízdu na bicyklu zakázala.

"Všechny čtyři tyto případy policisté zadokumentovali a dále je šetří jako přestupek v dopravě," doplnila policejní mluvčí Lenka Vanková. (red)

Poslat nový komentář