Poslední prázdninový víkend byl ve znamení policistů na cestách

Poslední prázdninový víkend byl ve znamení policistů na cestách
ilustrační foto
Další fotky: 
Poslední prázdninový víkend byl ve znamení policistů na cestách

Zrovna jako na začátku prázdnin, tak i na jejich sklonku bývá na českých silnicích pořádně rušno. Lidé se vrací z dovolených nebo třeba na poslední chvíli vyrážejí za nákupy školního vybavení. S posledními prázdninovými dny tak tradičně stoupá hustota silničního provozu a pro policisty napříč celou Českou republikou toto období představuje zvýšený dohled nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu.

Ani v Olomouckém kraji tomu není jinak. Již od čtvrtečního rána účastníci silničního provozu jistě zaznamenali zvýšený počet policejních hlídek napříč celým krajem. Ve snaze ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a předejít kolizím dohlížejí policisté na provoz nejen na dálnici a rychlostních komunikacích, ale také na silnicích nižších tříd.

Akce byla zaměřena na všechny účastníky silničního provozu, tedy nejen na motoristy. Policisté při ní dohlíželi nejen na dodržování rychlostních limitů, respektování dopravního značení, správný způsob jízdy, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů u dětí, ale zjišťovali, zda jsou vozidla v pořádku po technické stránce a zda se řidiči plně věnují řízení.

Od pátečního rána vyjeli dopravní policisté v Olomouckém kraji již k řadě dopravních nehod. Tři z nich si vyžádaly těžká zranění. V jednom případě se jednalo o chodce sraženého osobním vozidlem v Olomouci, vážné zranění však utrpěl i motorkář, který v pátek odpoledne havaroval na Červenohorském sedle. V sobotu ráno nezvládl řízení na Olomoucku mladý řidič, jehož jízda skončila nárazem do stromu. V pátek odpoledne vyjížděli dopravní policisté také do Velké Bystřice, kde došlo na železničním přejezdu ke kolizi mezi vlakem a osobním vozidlem.

Na probíhající bezpečnostní akci policisté naváží v souvislosti se začátkem školního roku i v následujících dnech, a to zejména v rámci připravované dopravně preventivní kampaně s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne! Při ní budou na frekventovaných místech, zejména v blízkosti vybraných základních škol, zjišťovat, zda děti věcí, jak správně a bezpečně přejít přes silnici a zároveň chodcům připomenou, že ani na přechodu nemají absolutní přednost a je jejich povinností se vždy přesvědčit, zda mohou vozovku bezpečně přejít. (red) 

Poslat nový komentář