V prostějovské nemocnici se v prvním pololetí letošního roku narodilo přes 400 dětí

V prostějovské nemocnici se v prvním pololetí letošního roku narodilo přes 400 dětí
ilustrační foto nemocnicepv.cz

Eliška, Jakub, ale i Alechandro nebo Mia. To jsou jména některých ze 436 dětí, které přišly v prvním pololetí letošního roku na svět v Nemocnici Prostějov, která je členem skupiny AGEL. Mezi novorozenci bylo celkem 216 děvčat a 220 chlapců, z toho pět párů dvojčat. 

Nejplodnějším měsícem byl zatím v prostějovské porodnici překvapivě nejkratší měsíc únor, kdy se narodilo hned 94 dětí. Nejméně práce měli zdravotníci naopak v dubnu, kdy přišlo na svět pouhých 63 dětí.

Mezi jmény čerstvě narozených miminek převažovala tradičně ta česká. „Pro holčičky volily maminky a tatínkové nejčastěji jména jako je Eliška, Tereza, Adéla, Anna, Kristýna, Natálie nebo Viktorie. U chlapců zase vedla jména Jakub, Adam, Jan, Matyáš, Filip, Tomáš, Martin či Vojtěch,“ vyjmenovává Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Prostějov.

Nouze ale nebyla ani o několik méně tradičních jmen. V prostějovské nemocnici totiž přišel na svět například i malý Mateo, Alechandro, Adina, Anabel, Mia či Vivien.

Maminky do prostějovské porodnice přitom přijíždějí nejen z Prostějova a těsného okolí. Běžně zde vítají i rodičky z Olomouce, Kroměříže, Přerova, Vyškova či Blanska. Porodit zde ale letos přijela například také maminka z Prahy.

Porodnice Nemocnice Prostějov je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocncie přátelské k dětem. Moderní porodní oddělení nabízí budoucím maminkám tři samostatné, klimatizované porodní boxy s úplným sociálním zázemím. K vybavení porodních boxů patří porodní vana i polohovatelná porodní lůžka a maminky zde mají možnost libovolné volby způsobu porodu. Možnost přítomnosti otce u porodu je samozřejmostí, a to včetně císařského řezu. (red)

Poslat nový komentář