Neplodných žen na Olomoucku přibývá. Ročně zhruba o deset procent

Neplodných žen na Olomoucku přibývá. Ročně zhruba o deset procent
ilustrační foto FN Olomouc

Počet neplodných na Olomoucku a potažmo severní Moravě roste. Každý rok tady vyhledá pomoc reprodukčních klinik o deset % lidí více – meziročně jde o nárůst o osmdesát párů. Mění se také věková skladba – neplodnost přicházejí řešit čím dál starší páry – 36 let a více.

„Lidé rodičovství odkládají kvůli svému životnímu stylu, chtějí mít kariéru, cestovat. Cítí, že je třeba využít všeho, co jim život nabízí. Navíc sílí tlak okolí na výkon a úspěch. Vajíčka žen ale nemládnou, a zatímco v pětadvaceti by se jim možná podařilo bez problémů otěhotnět, o deset let později už to tak hladce nejde,“ říká vedoucí lékař olomoucké reprodukční kliniky IVF Clinic Štěpán Machač. Vyšší věk neprospívá ani mužským spermiím. Dříve se za normální považoval spermiogram v objemu čtyřicet milionů spermií na mililitr, nyní je to patnáct milionů/ml. „Za posledních pětadvacet let klesl počet mužských spermií o šedesát %, a každý rok se spermiogram zhoršuje o dalších 1,6 %,“ dodává Machač. 

To potvrzuje i olomoucký gynekolog  Petr Hrachovec, který vede svoji ambulanci přes jedenáct let. Příčina neplodnosti je podle něj z padesáti procent na straně muže a z padesáti procent na straně ženy, odchylky vykazuje každý druhý spermiogram. „Ženy, které ke mně přicházejí, jsou díky internetu dobře obeznámeny s možnostmi a technikami, jak lze neplodnost řešit. V posledních letech si jsou lépe vědomy toho, že jejich plodnost je časově omezená. Proto k častým dotazům patří možnost zamražení vajíček, což jim dá určitý manévrovací prostor pro to, najít si vhodného partnera a nenechat se tlačit časem,“ říká Hrachovec.

V jeho ambulanci řeší neplodnost nejčastěji ženy kolem třicátého roku věku. „V odlehlejších oblastech, jako je Jesenicko nebo Rychlebské hory, je dostupnost péče nižší. Páry tak návštěvu specializovaného lékaře odkládají, stejně jako řešení případné sterility. Obecně platí, že pokud má žena šestatřicet let a více a nedaří se jí přes šest měsíců otěhotnět, měla by určitě k lékaři zajít,“ doplňuje Hrachovec. Podle lékařů je z biologického pohledu ideálním věkem k otěhotnění u ženy osmnáctý až pětadvacátý rok.

Na Olomoucku fungují tři centra reprodukční medicíny. Ročně v nich lidé podstoupí přes 1 600 „pokusů o otěhotnění“ – tedy léčebných cyklů. Podle lékařů však část severomoravských párů jezdí řešit neplodnost jinam, především do Brna. Odhadují, že pokud by využily služeb nabízených reprodukčními klinikami v tomto kraji, překročil by počet cyklů 2 000.

V tuzemsku má problémy s plodností až čtvrtina všech párů, přibližně čtyři procenta dětí se rodí díky asistované reprodukci. V ČR podstoupí páry přibližně 24 000 cyklů ročně. (red)

Poslat nový komentář