Nezaměstnanost v kraji vzrostla. Na Prostějovsku o 19 procent

Nezaměstnanost v kraji vzrostla. Na Prostějovsku o 19 procent
ilustrační foto

V měsíci dubnu se zvýšil celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji na 14 790 osob, počet hlášených volných pracovních míst se snížil na 8 786 a podíl nezaměstnaných osob vzrostl na hodnotu 3,5 %.

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl podobný – ve všech nezaměstnanost vzrostla.

K největšímu nárůstu absolutního počtu nezaměstnaných došlo v okrese Olomouc (o 525 osob), relativně nejvíc se nezaměstnanost zvýšila na Prostějovsku (počet nezaměstnaných se zvýšil o 19 %). Okres Jeseník opět vykázal nejvyšší relativní nezaměstnanost v Olomouckém kraji – podíl nezaměstnaných osob mírně vzrostl o 0,1 procentního bodu na hodnotu 5,6 %.

Podíl nezaměstnaných osob vyšší než republiková hodnota vykázaly tři okresy – Jeseník, Šumperk a Přerov. Nejnižší podíl byl naopak zaznamenán v okrese Prostějov (2,7 %).

Olomoucký kraj evidoval k 30. 4. 2020 celkem 8 786 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 905 nižší než v předchozím měsíci a o 1 735 nižší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,7 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (4), nejméně naopak v okrese Prostějov (pouze 1 osoba na 1 VM). (Zdroj ÚP)

Poslat nový komentář