Cesta na Nordkapp, den první. Automobil bez hřebů, pivo za dvě stovky a chlad na pokoji

Cesta na Nordkapp, den první. Automobil bez hřebů, pivo za dvě stovky a chlad na pokoji
Foto Bořek Nagy
Další fotky: 
Cesta na Nordkapp, den první. Automobil bez hřebů, pivo za dvě stovky a chlad na pokoji

O cestě dvou prostějovských kamarádů na nejsevernější místo Evropy, norský Nordkapp, PvNovinky včera informovaly. Dnes přinšíme postřehy z prvního dne cesty Bořka Nagyho a Jarka Soldána. 

"Vše začalo cestou z Prostějova ve dvě ráno do Polských Katowic, odkud jsme ráno v 6:05 odstartovali směr Stockholm. Kolem osmé ráno jsme dosedli na letiště Skavstva Nykoping asi 100 km od Stockholmu. Po odbavení jsme šli vyzvednout dohodnuté auto a tady začaly potíže. Měli jsme zarezervovaný vůz VW GOLF se zimními pneumatikami se zabudovanými hřeby. Nakonec to není ani Golf a ani nemáme gumy s hřeby, ale vydali jsme se na cestu. Cesty ve Švédsku jsou opravdu skvěle udržované a provoz je plynulý, řidiči v ČR by se trpělivosti a klidu místních mohli učit. Projeli jsme krajinou jezer, řek a Botnického zálivu a po ujetí 1010 km jsme zakotvili ve švédském městě Lulea, kde jsme se ubytovali," popsal Bořek s tím, že všude jsou hromady sněhu, v některých místech jsou závěje až do výšky 2,5-3 metry a teplota je “příjemných” mínus sedm.

"Chtěli jsme trošku protáhnout svaly a tak jsme se šli projít s tím, že skočíme do nějaké místní hospůdky na pivo, abychom nasáli atmosféru. Našli jsme sportovní bar, opravdu slušný. Jen za 0,4 piva si tam účtovali 65 švédských korun, což je cca 195,- Kč. Tak jsme si dali jedno, chvilku jsme se dívali kolem a vrátili se po nábřeží na pokoj. Ceny ve Švédsku jsou vysoké, v běžných potravinách jsou ceny cca 2x vyšší než v ČR. 

Ubytování máme dost skromné a myslím, že jen díky velkým mrazům s námi na pokoji nejsou žádní nezvaní návštěvníci, jako švábi atd... V postelích jako by před námi už někdo spal, ale nějak to vydržíme a zítra večer se zase ozveme," dodal Bořek. (red)

Poslat nový komentář