Město je plné zlomoci. Rulík útočí

Město je plné zlomoci. Rulík útočí
Foto čtenářka Markéta
Další fotky: 
Město je plné zlomoci. Rulík útočí
Město je plné zlomoci. Rulík útočí

Rulík zlomocný je považován za jednu nejjedovatějších rostlin v Evropě. Otravy rostlinami, které se stanou na území České republiky, jsou z poloviny připisovány právě jemu. Nebezpečná, ale i léčivá rostlina, si našla cestu i do ulic Prostějova.

Má přízvisko zlomocný, neboť celá rostlina je prudce jedovatá. Říká se mu ale také bella donna, neboli krásná paní. Sušené listy a kořen se používají pro výrobu atropinových kapek, které se využívají na rozkapávání očí při jejich vyšetřování. Atropin způsobuje roztahování zorniček. Dívky si ve starověku vtíraly listy rulíku do očí, aby je měly krásné a veliké – proto bella donna. Výtažek z listů se používá pro léčbu křečí hladkého svalstva.

Jenže jedovaté látky, které rulík obsahuje, působí na nervový systém, tlumí srdeční činnost a způsobují zastavování dechu. Otrava člověka je možná přímo při konzumaci plodů nebo při pozření zvířecího mléka, např. kozího. Jako protijed se používá fyzistigmin nebo pilokarpin.

Rulík se ve velkém objevil i v ulicích Prostějova, o čemž svědčí fotografie vzrostlých keřů, které do redakce zaslala čtenářka Markéta. Dávejte pozor hlavně vy, kteří máte zvídavé děti. Smrtelná dávka je 3-5 bobulí pro dítě a 10-15 bobulí pro dospělého člověka. (ber)

Poslat nový komentář