Univerzita Palackého hledá dárce kostní dřeně

Univerzita Palackého hledá dárce kostní dřeně
Foto Univerzita Palackého

Zapiš se s Palackým někomu do života. Pod tímto heslem se na Univerzitě Palackého v Olomouci (UP) ve čtvrtek 24. září uskuteční nábor do Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD). S novým semestrem univerzita také podpoří bezplatné darování krve, a sice soutěžním soubojem fakult, který odstartuje na počátku října z iniciativy studentů Fakulty zdravotnických věd UP.

Nábor dárců kostní dřeně se ve spolupráci s olomouckým Dárcovským centrem Českého národního registru dárců dřeně uskuteční v době od 9 do 16 hodin v univerzitním informačním centru a obchodě UPoint na Horním náměstí 12. Do registru se mohou zapsat občané České republiky ve věku 18 až 35 let, kteří jsou zdraví, netrpěli v minulosti žádným závažným onemocněním, neužívají trvale nějaké léky a váží nejméně 50 kg. Stěr z ústní dutiny a administrativa spojená s náborem zaberou maximálně patnáct minut času. Odměnou za tento čas a ochotu bude nejen dobrý pocit, ale také drobné upomínkové předměty.

„Proces vstupu do registru je pro dárce velmi jednoduchý. Pokud zájemce splňuje vstupní kritéria, vyplní jednoduchý dotazník o svém zdravotním stavu a absolvuje stěr drobnou štětičkou z úst (tvářové sliznice). Tohoto stěru není třeba se obávat, je zcela bezbolestný a dárce si jej může pod dohledem náborového pracovníka provést sám. Ve vzorku jsou následně vyšetřeny tkáňové znaky dárce významné pro transplantaci,“ uvedla Ingrid Venclíková z olomouckého Dárcovského centra ČNRDD.

V místě náboru dárců bude v dostatečném množství zajištěna dezinfekce, také prostory UPointu budou pravidelně dezinfikovány. Vstup bude povolen jen osobám s rouškou, přičemž uvnitř bude vždy maximálně deset lidí. Přesný čas návštěvy si zájemci mohou případně zarezervovat na e-mailu daruj@upol.cz. (Zdroj upol.cz)

Poslat nový komentář