Na 17 tisíc lidí pobíralo vloni neoprávněně dávky, zjistil Úřad práce

Na 17 tisíc lidí pobíralo vloni neoprávněně dávky, zjistil Úřad práce
ilustrační foto znak, internet

Úřad práce zaznamenal za loňský rok skoro 17 tisíc případů, kdy lidé neoprávněně pobírali sociální dávky. A to za celkem 103,5 milionu korun. Klienti nejčastěji zneužívali příspěvky a doplatky na bydlení. Neoprávněně ale pobírali třeba také příspěvek na živobytí.

„V menší míře pak příspěvky na péči, zvláštní pomůcku, mobilitu nebo dávky mimořádné, okamžité pomoci,“ doplnila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Výjimečné ale podle ní nejsou ani případy neoprávněného pobírání rodičovského příspěvku a podpory v nezaměstnanosti či podpory při rekvalifikaci.

Za loňský rok se Úřadu práce podařilo odhalit víc případů zneužívání sociálních dávek než například v roce 2014, kdy úředníci odhalili takovýchto případů 9370. Je to ale zřejmě i díky tomu, že úřad zaměstnal víc úředníků. Pracovníci tak mají více prostoru k provádění sociálních šetření v místě pobytu klientů.

Někteří lidé dokonce falšují doklady, když o dávky žádají. „Klienti zatajují své příjmy, padělají dokumenty, nenahlásí nástup do zaměstnání nebo pobyt v zahraničí nebo zatají třeba narození dalšího dítěte,“ upřesnila mluvčí úřadu.

Za úmyslné zneužití sociálního systému pak může viník skončit i ve vězení. „Pokud se ukáže, že žadatel předkládal nepravdivé či falešné informace, tak musí v každém případ peníze vrátit zpět. Pokud se jedná o skutečně závažné porušení a prokáže se úmysl, tak padají i tresty, a to odnětí svobody, ať už podmíněné nebo nepodmíněné,“ uzavřela Beránková. (Zdroj ÚP ČR)

Komentáře

Příkladné pro Prostějov a jeho "nízkou" nezaměstnanost! Odporný černý krysy z Prostějova žerou sociální dávky a Starostka Rašková se bije v silikonová prsa!!

Poslat nový komentář