V Zoo Olomouc se těší z trpaslíčků. Na svět přišla miminka nejmenších opic

V Zoo Olomouc se těší z trpaslíčků. Na svět přišla miminka nejmenších opic
Foto ZOO Olomouc

V Zoo Olomouc přišla na svět 11. srpna 2020 dvě mláďata kosmanů zakrslých, nejmenších opic na světě. Dospělci váží 100g a narozená mláďata cca 5-7g.  Pro svůj malý vzrůst bývají kosmani označováni jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Je pro ně typická dlouhá a jemná srst šedorezavé barvy. Jejich nejoblíbenější druh potravy je stromová pryskyřice.

„Matky své potomky pouze kojí, veškerou péči o ně přebírají zbylí členové rodiny. Chůvami se to kolem nich jen hemží,“ dodává zooložka Jitka Vokurková. Zajímavé je, že mláďata nosí ve svých bedrech nejen otec, ale i sourozenci. Kosmaní novorozenec je ale pořádný cvalík. Než se mládě ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co jeho otec.

Olomoucká zoo chová kosmany od roku 1994. „Chov započali kosmani bělovousí a díky nim jsme dlouhodobě vděční za označení nejúspěšnější chovatel tohoto  druhu v rámci UCSZOO (Unie  českých  a  slovenských zoologických zahrad). Kosmani zakrslí v olomoucké zoo porodili postupně 125 potomků,“ sdělila tisková mluvčí Iveta Gronská. (red)

Poslat nový komentář