Horská služba Jeseníky zachraňovala skialpinistu ze sesuvu sněhu

Horská služba Jeseníky zachraňovala skialpinistu ze sesuvu sněhu
ilustrační foto

Pětatřicetiletý skialpinista se ve středu  odpoledne zranil, když se v lokalitě Velkého kotle dostal pod náhlý sesuv sněhu. Informace o sesuvu a nehodě mladého lyžaře se dostala k záchranářům HS ve čtyři hodiny. 

„Podle toho, co jsme se dozvěděli, byl skialpinista sesuvem stržen. Naštěstí masa sněhu nebyla velkých rozměrů, proto byl jen částečně zasypán a vyprostil se sám, při pádu si však poranil dolní končetinu,“ uvedl k okolnostem nehody Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Ihned po nahlášení se na místo vydala skupina horských záchranářů z Ovčárny a Karlova. „Vzhledem k obtížně přístupné lokalitě jsme k němu nemohli dojet naší terénní technikou. Členové HS se tedy na místo dostali na lyžích,“ upřesnil Klimeš. Dodal, že po ošetření zraněného transportovali na saních do Karlova.

„Tato událost sice skončila dobře, ale lyžař porušil několik zásadních pravidel pohybu v terénu. Měl sice veškeré vybavení do lavinové oblasti a při pádu použil i lavinový batoh, ale v místě se pohyboval sám,“komentoval nehodu  s tím, že v případě, že by se nevyhrabal vlastní silou, nikdo by mu nedokázal pomoct.

„Záchranná akce trvala sice jen tři hodiny, ale většinou již za tmy, jelikož se zraněný pohyboval v exponovaném terénu před setměním. V Jeseníkách  platí mírné lavinové nebezpečí, č. 2,  a proto je třeba dodržovat náležitá pravidla,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Klimeš. (red)

Ilustrační foto: HS 

Poslat nový komentář