Kontrola ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů. Nevyhověl každý čtvrtý

Kontrola ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů. Nevyhověl každý čtvrtý
ilustrační foto
Další fotky: 
Kontrola ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů. Nevyhověl každý čtvrtý
Kontrola ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů. Nevyhověl každý čtvrtý
Kontrola ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů. Nevyhověl každý čtvrtý
Kontrola ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů. Nevyhověl každý čtvrtý

Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.

V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží. Z 64 šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 šarží, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost.

U 9 vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině. Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců - zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

"Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. 

Přehled nevyhovujících vzorků:

Název výrobku

Země původu, dodavatel

Parametr

Stanovená hodnota

Deklarovaná hodnota

Kaškaval kravský údený

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko.

NaCl

1,88 g/100 g

1,3 g/100 g ± 20 % (1,0 - 1,6)  g/100 g

Gouda mladá plátky

Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL

NaCl

3, 0 g/100 g

1,8 g/100 g ± 20 % (1,4 - 2,2)  g/100 g

Cheddar Red 50+

Nizozemí

NaCl

2,15 g/100 g

1,55 g/100 g ± 20 % (1,24 - 1,86) g/100 g

Gouda "stará" plátky

Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL

Sušina

69,1 % ± 1,5 % (68,1 - 70,1) %

75%

Bluedino Gouda

Polsko

NaCl

1,6 g/100 g

1,25 g/100 g ± 20 % (1,00 - 1,50) g/100 g

Eidam 250 g, Bluedino

Polsko

Sušina

55,0 % ± 1,5 % (54,2 - 55,8)%

57%

Mature CHEDDAR

Velká Británie

Sušina

60,4 % ± 1,5  % ( 59,5 - 61,3)%

62%

Ementaler

Polsko

Tuk v sušině

42,4 % ± 3 % (41,1 - 43,7) %

min. 45 %

Gouda mladá, plátky

Nizozemí

Sušina

58,3 % ± 1,5 % ( 57,4 - 59,2)%

62,5%

Gouda 48+, uleželá

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko)

NaCl

2, 12 g/100 g

1,4 g/100 g ± 20 % (1,12 - 1,68) g/100 g

LYE CROSS FARM Mild Cheddar

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie

NaCl

2, 88 g/100 g

1,8 g/100 g ± 20 % (1,44 - 2,16) g/100 g

Milkana Classic - plotučný zrající sýr

Francie

NaCl

1,69 g/100 g

1,27 g/100 g ± 20 % (1,02 - 1,52) g/100 g

Milbona Gouda, 200 g

 

Nizozemí

 

NaCl

2,65 g/100 g

1,97 g/100 g ± 20 % (1,58 - 2,36) g/100 g

Tuk v sušině

46,0 ± 3 % (44,6 - 47,4) %

min. 48 %

Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný

Nizozemí

Tuk v sušině

45,3 ± 3 % (43,9 - 46,7) %

min. 48 %

Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR

Polsko

NaCl

1,42 g/100 g

1,0 g/100 g ± 20 % (0,8 - 1,2) g/100 g

 

Zdroj: SZPI

Poslat nový komentář