Do školních lavic v Olomouckém kraji letos usedlo méně prvňáků než loni

Do školních lavic v Olomouckém kraji letos usedlo méně prvňáků než loni
ilustrační foto

Zhruba o 250 prvňáčků méně než loni usedlo poprvé do školních lavic v základních školách Olomouckého kraje. „Do prvních tříd by mělo podle údajů kraje nastoupit 6 300 školáků, loni to bylo 6 559 žáků,“ řekl mluvčí kraje Vladimír Lichnovský. Naopak mezi studenty jsou poměry vyrovnané, podle odhadů kraje jich na střední školy nastoupil stejný počet jako loni.

.„U středních škol předpokládáme, že do 1. ročníku nastoupí přibližně stejný počet žáků jako loni," uvedl Lichnovský. Jde podle něj o předběžná čísla, konečná statistika bude odrážet až stav k 30. září. Na řadě škol se mohou ode dneška studenti vzdělávat i v nově otevřených maturitních či učebních oborech.Novinkou ve Střední odborné škole Prostějov je zase maturitní obor gastronomie se zaměřením na výživové poradenství.

Stejně jako s úbytkem žáků prvních tříd základních škol je u nejmenších školáků největší nedostatek učitelů. „Největší poptávku registrujeme po učitelích 1. stupně základních škol a učitelích mateřských škol. Poptávka je i po asistentech pedagoga. Žádný okres Olomouckého kraje v poptávce po pedagozích mezi ostatními nijak nevyčnívá," doplnil mluvčí kraje. (red)

Poslat nový komentář