Před sto dvaceti lety byl založen Přírodovědecký klub v Prostějově

Před sto dvaceti lety byl založen Přírodovědecký klub v Prostějově
ilustrační foto

Dne 15. prosince 1898 se konala za účasti 185 členů první valná hromada Přírodovědeckého klubu v Prostějově. Z toho bylo 86 členů mimo město Prostějov. Klub byl prvním českým přírodovědným spolkem na Moravě. Věnoval se odbornému bádání, sbírkové činnosti, popularizaci přírodních věd a publikační činnosti.

Jeho prvním předsedou a zakladatelem byl profesor zdejší reálky, botanik a geolog Václav Spitzner. K dalším významným představitelům spolku patřili Antonín Gottwald, Jaroslav Mathon, František Czwetler, Josef Blekta, Rudolf Wolf, Bohumil Hacar, Vladimír Zoufal, Ignát Pacholík, Jan Slavíček, Karel Všetička a další.

Náplň činnosti byla rozsáhlá. Pořádali výstavy přírodnin, přírodovědné vycházky, přednášky. Neméně důležitá byla také práce zaměřená na sbírání zkamenělin, nerostů, preparování zvířat, pořizování sbírek motýlů, brouků, hmyzu a výsadba stromů a keřů.  Členové klubu od počátku usilovali o založení botanické zahrady v Prostějově, což bylo realizováno až v roce 1934 v Lidické ulici. Klub vydával Věstník, který vycházel do roku 1940 a bylvelmi kvalitním a dodnes citovaným časopisem. 100. výročí klubu připomnělo prostějovské muzeum v roce 1998 – a to vydáváním sborníku Přírodovědné studie. Dosud vyšlo 17 svazků. (Zdroj a foto Hana Bartková)

Poslat nový komentář