Palírna U Zeleného stromu slaví 500 a jeden rok od založení

Palírna U Zeleného stromu slaví 500 a jeden rok od založení
ilustrační foto
Další fotky: 
Palírna U Zeleného stromu slaví 500 a jeden rok od založení

Prostějovská Palírna U Zeleného stromu, nejstarší palírna v Evropě, oslavila v červenci 501. výročí od svého založení. Při této příležitosti stočili ve firmě podvedením master blendera Romana Petruše 501 lahví limitované edice Stará myslivecká Single Barrel.

„Tato limitka s 501 lahvemi má stejný základ jako naše tradiční česká lihovina Stará žitná myslivecká, tedy žitný destilát. Zraje však v sudech různých původů,“vysvětluje Pavel Kadlec. Právě tento postup vytváří různorodý chuťový profil. „Každý Single Barrel je dle konkrétního jednoho sudu odlišný a neopakovatelný, jednotlivé etikety navíc popisujeme ručně. K letošnímu výročí jsme připravili žitný destilát, který jsme již v roce 2011 uložili do sudu po sherry oloroso, španělském fortifikovaném víně z jihošpanělské Andalusie, kde postupně získal svůj jedinečný charakter,“přibližuje speciální postup výroby Roman Petruš, masterblender Palírny U Zeleného stromu.

Palírna U Zeleného stromu má ojedinělou historii, která začala již v roce 1518. Jde o unikát nejen v Česku, ale i v rámci celé Evropy, kde neexistuje palírna s delší historií. Je přímým nástupcem českých likérek GRANETTE a Starorežná Prostějov. Palírna U Zeleného stromu je druhým největším výrobcem lihovin v České republice a zároveň největším ryze českým výrobcem lihovin na domácím trhu. (red)

Poslat nový komentář