Josef František. Vzpomeňte na válečného hrdinu z Otaslavic

Josef František. Vzpomeňte na válečného hrdinu z Otaslavic
ilustrační foto

Josef František patřil k nejúspěšnějším stíhačům bojujícím v Bitvě o Británii, do své smrti 8. října 1940 sestřelil sedmnáct letadel nacistického Německa. Je druhým nejúspěšnějším československým pilotem působícím v řadách RAF za Karlem Kuttelwachserem. Je též čtvrtým nejúspěšnějším stíhačem Bitvy o Británii.

Narodil se 7. října 1914 v Otaslavicích. V letech 1934 - 1936 absolvoval leteckou školu v Prostějově poté, co se po vyučení zámečníkem dobrovolně přihlásil do letectva. Druhá světová válka znamenala pro Josefa Františka období útěku, exilu a boje proti nacistickému Německu.

Dne 13. 6. 1939 opustil Československou republiku a zamířil do Polska. Zvolil službu v polském letectvu, kterému se upsal navždy. Postupující německá armáda přiměla piloty z Františkovy jednotky odletět do Rumunska. Následující cesta vedla přes Bejrůt až do francouzského Marseille, kam přibyl se svými kolegy 20.10.1939. Zde působil nadále u polského letectva na základnách Lyon-Bron a Clermont-Ferrand. Dne 18. 6. 1940 odplouvá po pádu Francie do anglického přístavu Falmouth. Odtud se přesunul k 303. polské stíhací peruti, kde se stal esem. Létal na stroji Hurricane Mk.I.

V průběhu 28 dní se mu podařilo sestřelit 17 nepřátelských letounů a jeden pravděpodobně. Oslnivá kariéra rodáka z Otaslavic náhle skončila 8. 10. 1940, když jeho Hurricane Mk.I R 4175 (RF-R) havaroval v Cuddington Way v Ewellu, v hrabství Surrey. Příčiny nehody zatím nejsou uspokojivě vysvětleny, některé prameny uvádějí nezvládnutou exhibici před domem jeho dívky, jiné naprostou únavu a vyčerpanost.

Čest jeho památce. (ber)

Poslat nový komentář