Hasiči bilancují topnou sezónu. Více zraněných a větší škody

Hasiči bilancují topnou sezónu. Více zraněných a větší škody
ilustrační foto HZS

Hasiči bilancují topnou sezónu. Více zraněných a větší škody

Vysoký počet zraněných osob a škody v milionech korun. Tak by se dala prozatím shrnout topná sezóna v Olomouckém kraji. Požárů v souvislosti s topidly a spalinovými cestami evidujeme zhruba stejný počet jako v loňské sezóně, a to kolem stovky. Ovšem vzrostla jejich závažnost. Kvůli drahým energiím se lidé ve větší míře vracejí k topení dřevem či jinými pevnými palivy. Často ale nemají topidla a spalinové cesty v bezvadném stavu, nedodržují vzdálenosti od hořlavých předmětů či návody výrobců. Také často chybují při vynášení popela.

V tomto týdnu například v Pivíně po nesprávné manipulaci s topidlem vznikla při požáru škoda na rodinném domě přesahující 1,2 milionu korun. V Oskavě na Šumpersku zahořely saze v komíně. Od nich se pak požár rozšířil na střechu rodinného domu. Škoda se vyšplhala přes 1,2 milionu korun. „Na konci února jsme také zasahovali v Olomouci v Bryksově ulici, kde od nesprávně vyhozeného popela do odpadu zahořely popelnice a od nich pak fasáda rodinného domu. Škoda činí téměř 400 tisíc korun. Jen díky včasnému zásahu našich jednotek byly uchráněny dva rodinné domy a majetek v hodnotě 20 milionů korun,“ říká mluvčí HZS Olk Lucie Balážová.

Na konci února řešili hasiči požár střechy rodinného domu ve Šternberku, kde došlo k zahoření trámu v komíně. Od něj se poté plameny rozšířily na střechu a půdní prostor. Škoda dosahuje více než milion korun. Podobný případ  pak řešili v Jívové na Olomoucku, kde jsme hasili požár střechy a půdního prostoru, škoda atakovala 2 miliony korun. Příčinou byl rovněž přizděný trám v komínovém tělese.

„Jak potvrzují aktuální případy, při těchto požárech dochází čím dál častěji k vysokým škodám. Jen za tuto topnou sezónu míří celkově k 10 milionům korun, což je třetinový nárůst oproti předchozí sezóně. Zároveň u těchto požárů dochází často ke zranění osob či jejich úmrtí. I tato statistika letos narostla. Za topnou sezónu se zranilo již 9 lidí,“ dodává Balážová.

Právě špatný technický stav topidla nebo komínu tedy může mít nenávratné důsledky.  Při topení je proto nutné dodržovat základní pravidla, abyste vzniku požáru předcházeli. Před sezónou byste měli mít zkontrolovaná a vyčištěná topidla i spalinové cesty. Pokud jste tak neučinili, v co nejkratší době to udělejte. Kolem topidla nechejte volný prostor, vzdálenosti určuje návod výrobce, kterým byste se měli řídit. Popel nechte v kovové nádobě vychladnout i více než čtyři dny. Teprve pak si můžete být jistí, že nedojde k jeho znovu vznícení. Poté jej uložte do kovové popelnice. Pokud máte možnost, vysypte jej do kompostu nebo jej využijte jako hnojivo na zahradu. (red) 

Poslat nový komentář