Měla bych návrh

Do schránky s elektronickou poštou dostávám spoustu hloupostí. Nesnáším ty, které mě nutí, abych mejl přeposlala 12 lidem a splní se mi jakékoliv přání. Pakliže to nepošlu a nedej Bože vymažu, budu mít smůlu na věky věků.

Většina mých kontaktů jsou kontakty pracovní a na tyto adresy bych podobný mejlík nikdy neposlala. A taky nesnáším, když mě někdo k něčemu nutí, navíc pod hrozbou. Mí přátelé to vědí a většinou respektují. Ale i tak mám kamaráda, který mě chce pobavit za každou cenu a posílá vtipy (někdy se dokonce zasměju). Pak mám známou, s jejímiž zašifrovanými zprávami si můj počítač neví rady, a tak je mažu nečtené. Občas ale dostanu perlu, která mě zaujme. Jako právě včera.

„Své už vyplacené odměny a prémie do státního rozpočtu vrátili všichni náměstci, regionální guvernéři a jejich zástupci. Dohromady to dělalo v přepočtu přes 8 milionů korun. Vrácení peněz nařídil bulharský premiér Bojko Borisov pod hrozbou propuštění. Důvod? Špatné výkony státní správy a těžké ekonomické časy. Kromě toho v Sofii rozhodli o pozastavení výplat mezd nejvyšším činovníkům až do přijetí nového zákona. Ten by dotyčným zaručoval 70% platu s tím, že dalších 30 procent dostanou jen v případě dobře odvedené práce. A mimořádné odměny, které převyšují základní plat, budou zrušeny. Naopak se začne s vyšetřováním osobní zodpovědnosti politiků za prohřešky v minulosti.“

Tolik zpráva.

Já nevím, jestli je to pravda. Nicméně mě to přivedlo na myšlenku – co kdybychom to zkusili u nás? A tak tímto k činu vyzývám našeho premiéra Petra Nečase. Máme přece dost důkazů o špatném výkonu státní správy. Sama vláda tvrdí, že ekonomická situace není nic moc, že nejsou peníze, tudíž se musí šetřit. A musíme hledat cesty, jak hladovou státní pokladnu naplnit. Je tedy čas na mimořádná opatření. Vzhledem k tomu, že se po daňových úpravách nedaří výběr daní tak, jak si naši představitelé představovali, že stát neumí zabránit rozkrádání toho, co v této zemi zbylo, že budeme dlouhá léta platit církvím peníze, které nemáme, že i přes zkorumpované a prodělečné nákupy bitevníků a dalších letadel dnes naše armáda pošilhává po „černých orlech“ za několik miliard, že jsme za projekt IZIP (především díky VZP) zaplatili stamiliony z našich daní a kde nic, tu nic, (a mohla bych pokračovat hodně dlouho), tak si myslím, že je čas, aby byl někdo velkorysý. Aby bouchnul do stolu a řekl našim nejvyšším – peníze sem!

Ovšem, je tu jedno nebezpečí. V případě oněch 30%, které by náš nejvyšší politik dostal jen v případě dobře odvedené práce. Totiž – kdo by posuzoval, zda byla dobře odvedená?

Ale co. Tak mu prostě něco šoupnem. Nebo slíbíme beztrestnost. A je to.

A takový to byl skvělý nápad...

Olga Katolická