Čtrnáctý APLAUS 2021 přivítá umělce zvučných jmen!

Čtrnáctý APLAUS 2021 přivítá umělce zvučných jmen!
ilustrační foto

Prostějovští návštěvníci festivalu se mohou těšit na Jiřího Langmajera, Pavla Lišku, Milana Heina z pražského Divadla Ungelt, Miroslava Donutila, Zuzanu Kronerovou a další herce z Městských divadel pražských nebo Vendulu Novákovou a Romana Vencla z Moravského divadla Olomouc.

„Jsem ráda, že návštěvníci prostějovského festivalu uvidí skvělou inscenaci Moravského divadla Olomouc Sluha dvou pánů. V Národním divadle v Praze titulní roli brilantně léta ztvárňoval Miroslav Donutil. Ale Roman Vencl již léta dokazuje, že neodolatelný Trufaldino může být i Hanák!“ svěřila se ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková.

„Zvát nejlepší herecké osobnosti je velká radost. V posledním ročníku divadelní přehlídky Aplaus zazářil Král klaunů Bolek Polívka. Těší mne, že v letošním roce přivítáme jedny z nejvýraznějších a nejoblíbenějších českých herců současnosti s nepřehlédnutelným komediálním talentem a mé osobní přátelé Jiřího Langmajera a Miroslava Donutila, a také Pavla Lišku. Divadelní přehlídka Aplaus je mojí srdeční záležitostí,“ řekl šéf pořádající společnosti TK PLUS Miroslav Černošek.

Aplaus 2021 zahájí v pátek 8. října představením Divadla Ungelt Housle. Multitalentovaný nezávislý newyorský umělec Dan McCormick napsal struhující příběh plný napětí a zvratů. Doposud se oba bratři protloukali newyorskými ulicemi jen těžko. Všechno se ale může změnit. Zlodějíčkovské komediální drama o dvou bratřích a jejich rodinném příteli uvidíme v režii Ladislava Smočka. Nekonvenční zlodějíčky hrají Jiří Langmajer, Pavel Liška a ředitel Divadla Ungelt Milan Hein.

Druhým titulem bude v pondělí 11. října nejslavnější drama Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího. Requiem za sen jednoho obyčejného člověka, který se probouzí z třpytivého snu do nemilosrdného rána reality. Snu o úspěchu, popularitě, ocenění, naplnění, rodině jako z reklamy na životní pojištění. Ale Willy Lohman je jenom obchodní cestující za volantem otřískaného auta. V rozpadajícím se domě s hypotékou a ledničkou na splátky. Kde skončí jeho jízda čím dál složitějším světem? Komu by ještě prodal vlastní důstojnost? Na sklonku života zjišťuje, že dosáhl jediného – pro všechny má větší cenu mrtvý než živý… V inscenaci Městských divadel pražských exceluje v hlavní roli Miroslav Donutil.

Festivalový trojlístek zakončí v pátek 15. října inscenace Sluha dvou pánů Moravského divadla Olomouc. Oblíbená a známá komedie slavného italského dramatika vychází z tradičních námětů a masek komedie dell´arte, které zároveň reformuje ve smyslu pravdivosti a nadčasovosti. Hra plná záměn a nedorozumění, vtipných situačních kotrmelců a „lazzi“ možná překvapí, jak je aktuální i dnes.

Plakáty, pozvánky a tradiční aplausovské vstupenky jsou vytvářeny dle návrhu akademického malíře prof. Borise Jirků po více než desetiletou historii Aplausu. Doplňující texty jsou z antikvy Vojtěcha Preissiga, kterou vytvořil ve dvou řezech a digitalizoval ji koncem devadesátých let František Štorm.

Divadelní přehlídka Aplaus 2021 bude i nadále podporovat studentské Divadlo Point při Gymnáziu Jiřího Wolkera.

Aplaus 2019 si návštěvníci připomenou fotografiemi Boba Pacholíka v promenoáru divadla. (red)

Poslat nový komentář