Můžeme zimní pneumatiky nahradit sněhovými řetězy?

Můžeme zimní pneumatiky nahradit sněhovými řetězy?
ilustrační foto

 

Pravidla pro použití zimních pneumatik jsou jasná. Od 1. 11. do 31. 3. mají řidiči povinnost jet na zimních pneumatikách, pokud je na vozovce sníh, led nebo námraza nebo to lze „čekat“, anebo pokud minou značku „Zimní výbava“. Můžeme ale zimní pneumatiky nahradit sněhovými řetězy?

Podle §40a zákona o provozu na pozemních komunikacích zimní gumy nahradit sněhovými řetězy nemůžete. Když je nasněženo nebo to vypadá, že sněžit bude, nemůžete se bránit tím, že máte nasazené místo zimních pneumatik řetězy nebo že je máte v kufru a když začne sněžit, tak je nasadíte.

Druhým případem je případ, kdy minete značku „Zimní výbava“ představovanou modrou příkazovou značkou s vyobrazeným „autíčkem“ a vločkou. V případě této situace, tj. za touto značkou zimní pneumatiky řetězy nahradit lze. Pokud řidič za tuto značku bez zimních pneu pokračovat chce, musí řetězy nasadit, i kdyby tam nebyl sníh. To s sebou ale nese řadu omezení, např. maximální rychlost 50 km/h.

Existuje i příkazová značka „Sněhové řetězy“, která přikazuje použít sněhové řetězy. A není omezena na zimní období, takže pokud na ni na horách narazíte, tak platí celý rok a zavazuje i řidiče čtyřkolek. Pak nezbývá, než doufat, že policisté, kteří vás čapnou, budou mít na rozdíl od zákonodárců, rozum.

Za nepoužití zimních pneumatik nebo zimních pneu se vzorkem nižším než 4 mm, ale vyšším než 1,6 mm nebo za nepoužití sněhových řetězů hrozí na místě sankce do 2 tisíc korun. V případě, kdy pneumatiky nemají vzorek nejméně 1,6 mm (a je jedno, jestli jsou letní nebo zimní), hrozí i zákaz řízení, neboť se jedná o závadu ohrožující bezpečnost provozu. (red)

Poslat nový komentář