Betlémské světlo je v Česku. V Prostějově bude 18. prosince

Betlémské světlo je v Česku. V Prostějově bude 18. prosince
ilustrační foto Betlémské světlo

Plamínek, který je pro mnohé již neodmyslitelnou součástí Vánoc, převzali čeští skauti od těch rakouských v neděli 12. prosince. V sobotu 18. prosince ho pak rozvezou po celém Česku.

„Betlémské světlo je předvánoční služba skautů a skautek společnosti. Je symbolem míru, naděje a přátelství, zároveň také v tomto často hektickém období lidem připomíná, že ty nejdůležitější věci jsou křehké a vyžadují naši pozornost,” uvádí mluvčí Betlémského světla Zuzana Hrbková.

Plamínek z Betléma doputoval letecky do Rakouska, odkud ho tamní skauti šíří dál. V běžných letech se v některé z rakouských katedrál koná slavnost s ekumenickou bohoslužbou, během níž si Betlémské světlo přebírají skautské delegace z různých zemí. Kvůli pandemii covid-19 to ale letos již po druhé není možné. Světlo si tak přebrali čeští skauti od svých rakouských kolegů na hranicích v Břeclavi, v neděli 12. prosince v 8:30 hod. Vybranými světlonoši budou Amálie z Břeclavi a Martin z Lužic, kteří se zapojili do pomoci po letošním tornádu na jižní Moravě. Betlémské světlo dovezou do Brna (12. 12., EC 280 Metropolitan v 9:07 z Břeclavi, 9:38 v Brně) a donesou ho do katedrály svatých Petra a Pavla na Petrově.

V sobotu 18. prosince se pak vánoční plamínek díky skautským dobrovolníkům rozšíří po celé republice. Rozvoz probíhá již tradičně od brzkého rána po vlakových trasách, jejich přehled je k dispozici na www.betlemskesvetlo.cz.

Na mnoha místech a lokálních akcích si poté až do Štědrého dne budou moci lidé připálit svíčky nebo lucerničky a Betlémské světlo si odnést do svých domovů. Skauti a skautky světlo nerozvážejí pouze vlaky, ale umisťují ho i do různých institucí (fary, obecní úřady), obchází domovy pro seniory a připravují mnoho akcí pro veřejnost. Přehled všech akcí a odběrných míst najdete rovněž na webové stránce Betlémského světla.

U všech akcí spojených s rozdáváním Betlémského světla je nutné dodržovat aktuální protiepidemická opatření a chovat se ohleduplně k ostatním návštěvníkům. Organizátory místních akcí skauti vyzývají, aby upřednostnili setkání mimo uzavřené prostory.

Betlémské světlo do Česka dorazí již po třiatřicáté a o jeho šíření se starají především skauti a skautky, ale také řada dalších dobrovolníků. Plamínek je tak rovněž symbolem nezištnosti a lidské vzájemnosti. (red)

Poslat nový komentář