Do valentýnské soutěže se zapojilo přes pět desítek dárců

Do valentýnské soutěže se zapojilo přes pět desítek dárců
ilustrační foto

Takové množství dárců krve Nemocnice Prostějov dlouho nezažila. Darovat nejcennější tekutinu přišlo celkem 56 dárců, kteří se zapojili do soutěže o poukaz na romantickou večeři pro dva v restauraci U Chmelů. Tři šťastné výherce vylosovala nemocnice včera, aby dárci stihli případnou romantickou večeři ještě na Valentýna.

 

„Takový zájem ze strany dárců jsme nečekali. Bylo to příjemné překvapení, zdravotníci měli včera celé dopoledne plné ruce práce. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem dárcům, kteří se akce zúčastnili,“ říká vedoucí lékař prostějovské transfúzní stanice MUDr. Jiří Šlézar s tím, že mezi dárci bylo i několik lidí, kteří přišli darovat nejcennější tekutinu úplně poprvé. Právě na ně byla akce částečně zacílena. Celková dárcovská základna totiž postupně stárne a mladí lidé o dárcovství krve mají menší zájem.

Udržet počty odběrů se prostějovské transfúzní stanici daří se stále menším počtem pravidelných dárců. Zvyšuje se tak frekvence jejich odběrů, a to na maximálně přípustnou mez. Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. Potřebná tělesná hmotnost je nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti. „Všechna potřebná vyšetření provedeme zdarma bezprostředně před odběrem,“ uvádí Jiří Šlézar. (hs)

Poslat nový komentář