Dny evropského dědictví pokračují. Již dnes!

Dny evropského dědictví pokračují. Již dnes!
ilustrační foto

Dny evropského dědictví pokračují ve čtvrtek, tj. dnes 10. 9. 2020 v 16 hodin, komentovanou prohlídkou výstavy Barokní synagogy v českých zemích – galerie Špalíček Uprkova 18.

Patnáct rámovaných panelů mapujících historii synagog například v Jičíně, Holešově, Kolíně, Třebíči, Dolních Kounicích nebo Úsově je k vidění v prostějovské galerii Špalíček. Výstavu doplňuje řada cenných trojrozměrných předmětů zapůjčených z loštické synagogy nebo textilií z Muzea Komenského v Přerově.

Můžete zde tak ve vitrínách vidět například svitek Tóry nalezené v roce 1957 na půdě Nápravě výchovného ústavu Mírov.

Další lahůdkou z Loštic je jak úplně první, tak zatím úplně poslední vydání knihy Hodiny zbožnosti autorky Fanny Neudy, sestry prostějovského rabína Adolfa Schmiedla (prostějovským rabínem byl v letech 1853 – 1869).

Spolek Hanácký Jeruzalém ve spolupráci s Muzeem a galerií Prostějov dopracoval výstavu o patnáct vlastních panelů, které se věnují osudům nebarokních synagog a židovských modliteben v Prostějově, jejich současnému stavu a využití, dále životu židovské komunity ve městě, prostějovským rabínům i židovským hřbitovům.

„Tyto panely jsou umístěny ve dvou sálech galerie Špalíček, v místnostech, kde bydlel do roku 1942 se svou rodinou poslední prostějovský rabín Ludvík Schap. Doplňují je vitríny s dalšími trojrozměrnými předměty a synagogálními textiliemi z přerovského muzea J. A. Komenského. Nepřehlédnutelným předmětem zde je část rozetového okna z olomoucké synagogy, které se podařilo zachránit po vypálení synagogy v roce 1939,“ říká kurátor výstavy a historik prostějovského muzea Filip Gregor, který povede komentovanou prohlídku.

Výstavu pořádá Muzeum a galerie v Prostějově ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze, Muzeem Komenského v Přerově, statutárním městem Prostějovem, spolkem Respekt a tolerance a spolkem Hanácký Jeruzalém. Komentovaná prohlídka je zároveň součástí Evropských dnů židovské kultury. (red)

Poslat nový komentář