Dneškem začíná třetí ročník Festivalu současného umění Prostějov!

Dneškem začíná třetí ročník Festivalu současného umění Prostějov!
ilustrační foto MGP

Na úspěch předchozích dvou ročníků letos třetím ročníkem navazuje Festival současného umění Prostějov. Čtyřdenní akce nabídne během čtyř festivalových dní pestrý průřez tvorbou soudobých českých i zahraničních umělců různých generací.

Letošní Festival současného umění Prostějov se koná od čtvrtka 5. do neděle 8. října. V prostorách Galerie současného umění, Muzea a galerie v Prostějově, prostějovského zámku, kina Metro 70, Střední školy designu a módy nebo i netradičně kláštera Milosrdných bratří či botanické zahrady a dalších místech budou k vidění umělecká díla z oblasti malby, grafiky, fotografie, sochařství, ale i videoartu či performance.

V minulých letech festival nabídl návštěvníkům výstavu průkopnice digitálního umění Veroniky Šrek Bromové, fotografa Jindřicha Streita, představil tvorbu performativního umělce a pedagoga Univerzity Palackého Vladimíra Havlíka, laureáta ceny Jindřicha Chalupeckého Jakuba Jansy, či vzdal poctu prostějovskému rodákovi fotografovi Karlu Novákovi (†2021). Letošní ročník návštěvníkům představí českého výtvarníka Marka Thera, který v rámci svojí výstavy s názvem V hedvábí v Muzeu a galerii v Prostějově nabídne reinterpretaci zdejší sbírky. Mezi umělecká díla ze sbírky bude vkládat vlastní díla a artefakty a historii města Prostějova divákům předloží v nových a nečekaných situacích. Ther, který je českým kreslířem a tvůrcem videí a instalací a – jak sám říká - “laureátem poslední ceny Jindřicha Chalupeckého, kterou vlastní rukou podepsal Václav Havel”, pracuje s tabu tématy ne proto, aby šokoval, ale aby přinesl divákovi nový pohled a přehodnocení stereotypů a chce divákům přiblížit dobu, kterou sám nezažil.

Festival představí ještě dalšího laureáta ocenění pro mladé umělce a umělkyně Michala Pěchoučka. Ten společně s Rudy Kovalem v Galerii současného umění připraví výstavu věnovanou tématu fotbalu, kterou jako happening oživí i fotbalové utkání. Mezi umělci bude zastoupena i mezinárodní scéna, polská umělkyně Marta Pogorzelec představí výstavu vzniklou v kurátorské spolupráci s bývalým děkanem Fakulty umění v Ostravě Zbyňkem Janáčkem.

Návštěvníci letos budou mít také jedinečnou šanci se podívat do nádherných prostor kláštera Milosrdných bratří, který je běžně veřejnosti dlouhodobě uzavřen. K vidění tam bude například výstava malíře Oskara Hořánka. Umění na festivalu doprovodí hudební program, ve foyer Kina Metra 70 nabídnou po tři festivalové večery hudební produkci pražští i prostějovští DJs. Mezi festivalové prostory se zapojí i Bar 12 opic a kavárna Canall.

„Prostřednictvím festivalu chceme nejen představit široké spektrum současných zajímavých umělců, ale také přispět k lokálnímu kulturnímu dění. Celoroční provoz galerie není v menších městech vždy udržitelný, festival ale přináší to nejzajímavější koncentrované do 4 festivalových dnů. Věříme, že by se tato akce do budoucna mohla stát významným bodem v kalendáři, ke kterému se bude vztahovat nejen lokální umělecká a kulturní scéna,“ uvedl Mira Macík, který je jedním ze zakladatelů festivalu. (Text a foto Mira Macík)

Poslat nový komentář