Smrádek z polí není nic nezákonného. Nevětrejte

Smrádek z polí není nic nezákonného. Nevětrejte
Ilustrační foto ekolist.cz

Zemědělský podnik Statek Prostějov s.r.o., Prostějov informuje o aplikaci statkového hnojiva v týdnu od 16. srpna do 22. srpna 2021. Hnojit se budou zemědělské pozemky v jižní části města, což se projeví, dle počasí, a především dle směru proudění větru, různou intenzitou zápachu. Aplikace hnojiva bude prováděna postupně na většině pozemků, které obhospodařuje statek. Zapravení hnojiva do půdy bude prováděno ihned po aplikaci.

Hnojení, jako běžná agrotechnická činnost se provádí každoročně po sklizni zemědělských plodin.  Občané města tak mohou v tomto období očekávat opakující se zápach z organických statkových hnojiv, neboť tuto aplikaci budou provádět i další zemědělské podniky. Nicméně hnojení polí, která jsou v těsné blízkosti obydlí, budou probíhat v co nejkratším termínu.

Hnojení polí chlévskou mrvou je tisíciletou potřebou, díky které se nám na stolech objevují nejrůznější potraviny, každoročně se, nejen na webu města, objevují stížnosti na obtěžující zápach.  Stěžovatelé ale nemají šanci uspět. Hnojením pozemků se totiž zemědělský podnik nedopouští žádného protiprávního jednání, má pouze povinnost hnojivo zapravit do půdy do 48 hodin. Intenzita zápachu je závislá od klimatických podmínek. V suchém a velmi teplém počasí, kdy dochází k většímu odparu, je intenzivnější, než v deštivém a chladnějším počasí. 

Takže si zacpěte nosy a nevětrejte. Pár dnů v roce to prostě musíte vydržet.  (ber)

Komentáře

Je to hnus, odpornej smrad. Lidi se odstěhovali z venkova do měst právě proto, aby tyhle odpadní fekálie nemuseli čuchat, ale frajeři z družstva na Určické si s tím roky očividně hlavu nelámou a každoročne nechutně zamoří celý město.

Pokud už mají potřebu tohle svinstvo dávat na pole, tak ať to dělají, když nefouká a prší, ne když je vedro a větrno, aby to šlo co nejdál. Je zcela jasné, že to dělají naschvál, aby otrávili lidi.

Tyhle metody by měly být okamžitě postaveny mimo zákon. Není 17. století, nikdo není povinnet tyhle břečky inhalovat!

Ta poslední věta je fakt unikátní. Za takové odpovědi bych rovnou liskal. To je pořád nějaké omezování!!! Když ne vládou, tak letos nějak často nějací troubící idioti a teď zase smrad. V tomhle vedru nevětrat?

No, tak to pan redaktor asi nezná zákony. I smrad je tzv. imise. A té je se musí zdržet kdokoliv. Pokud je imise nadměrná, obtěžující, poškozující, je kdokoliv opeávněn se domáhat zamezení produkce této imise. Navíc hnojit tekutým hnojivem, jako jsou odpady z bioplynek apod. Je možné nejméně 500m od poslední zástavby. Být v PV, tak zavolám poldy, ať zamezí pokračování a o ZD bych požadoval proplacení nájemného za poškození práv. Zemědělci si totiž neuvědomují, že je to podnikání jako každé jiné...

Poslat nový komentář