Provázeli nás životem. Buďme s nimi, když ten jejich končí. Dnes Josef

Provázeli nás životem. Buďme s nimi, když ten jejich končí. Dnes Josef
Foto umiratdoma

Mobilní hospice umožňují umírajícím strávit poslední chvíle důstojně a DOMA. Přinášejí do domácností odbornou zdravotní péči, informace a potřebnou podporu. Pomáhají rodinám doprovázet jejich blízké až do úplného konce. A my vám přineseme několik příběhů. Dnes pan Josef.

Pan Josef prožil posledních deset dní svého života v péči Domácího hospice Alfa-Omega. A v této době se stihl dokonce i oženit. Ale pojďme na začátek.

Osmačtyřicetiletý Josef byl přijatý do hospice 20. prosince. Měl melanom kůže. Při příjmu měl velké bolesti, trpěl nechutenstvím, byl psychicky skleslý a na své blízké, družku a dvě děti, byl kvůli tomu občas nepříjemný. Při vstupní návštěvě lékař nastavil medikaci, aby pan Josef nemoc zvládal bez bolesti.

V následujících dnech navštívila rodinu také hospicová psycholožka a kaplan. Pana Josefa nejvíce trápilo, že si svoji družku, se kterou žil dvacet let, nevzal za manželku. Vyslovil tedy své poslední přání – oženit se. Sestřička z hospice začala svatbu organizovat. Zařídila duchovního a matrikářku. Objednala květinu pro nevěstu, pomohla s výběrem šatů. Sestřičky z hospice byly přítomny skromnému, ale dojemnému obřadu, který proběhl 23. prosince.

Tyto Vánoce měly pro rodinu zvláštní nádech radosti, ale zároveň smutku z očekávání konce života. Pan Josef zemřel 30. prosince. Farář, který ho oddával, ho zároveň pohřbil. On, psycholožka i zdravotní sestry pak byli s rodinou ještě několik měsíců po úmrtí v kontaktu.

Pacienti domácích hospiců můžou využívat služeb multidisciplinárního týmu. Kromě lékařů a zdravotních sester mají k dispozici sociální pracovníky, pečovatele, ale i duchovního nebo psychologa. (ber)

Poslat nový komentář