Rok 1945. V Praze začalo povstání a nacisté vyhladili Javoříčko

Rok 1945. V Praze začalo povstání a nacisté vyhladili Javoříčko
Foto Javoříčko

Pátý květen 1945 se navždy zapsal do historie naší země. Právě dnes uplyne 75 let od chvíle, kdy v Praze vypuklo Květnové povstání českého lidu proti německé okupaci. Téhož dne nacisté vyhladili Javoříčko.

 

Květnového povstání českého lidu se aktivně účastnilo asi 130 000 osob, dalších 100 000 lidí pomáhalo v Praze stavět barikády. 5. května vypuklo povstání v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. I zde probíhaly nejdříve demonstrace, které však brzy přešly do otevřeného odporu. Povstalci v Praze i na celém území Čech a Moravy se zmocňovali zbraní, obsazovali pošty, železnice a důležité silniční křižovatky. K odbojovým a partyzánským skupinám se přidávaly tisíce povstalců z řad českého obyvatelstva; bývalí vojáci, četnictvo, i osvobození sovětští zajatci pracující na otrockých pracích na území Protektorátu. Okupantům bylo bráněno, aby uskutečnili odvoz strojů, zařízení, a dopravních prostředků do Německa, aby nedocházelo k ničení továren atd.. Povstalci znemožňovali plynulé zásobování fronty i organizovaný ústup Wehrmachtu.

Povstání, které vypuklo ve 37 městech a 240 obcích, dostalo na některých místech tvrdý protiúder – německá vojska začala obsazovat důležité komunikace, ulice, křižovatky, nádraží a pošty, byl vyhlašován výjimečný stav, okupanti zajímali a vraždili rukojmí, aby zastrašili české obyvatelstvo.

Doplatilo na to i Javoříčko, obec blízko Bouzova na Litovelsku. Nacisté zde postříleli 38 mužů starších 15 let, většinu domů zničili pancéřovými pěstmi a zápalnými granáty. Měla to být odveta za pomoc místních obyvatel partyzánům. V roce 1951 byl na místě instalován pomník akademického sochaře Jana Třísky z Prostějova. Javoříčský pietní areál s památníkem je od roku 1978 národní kulturní památkou. (ber)

 

Poslat nový komentář