Na Srdéčku podupává 27 dostiháků. Čtyři by mohli dojít do Velké, říká Stanislav Popelka

 Na Srdéčku podupává 27 dostiháků. Čtyři by mohli dojít do Velké, říká  Stanislav Popelka
Ilustrační foto ber

Stanislav Popelka už dlouhou řadu let patří k nejúspěšnějším domácím trenérům. Z jeho dostihové centrály na Srdéčku u Hvozdu u Konice pravidelně vyjíždí koně, bodující v nejvýznamnějších překážkových dostizích. Po jedenácti letech se trenér vloni radoval i z úspěchu v rovinovém dostihu. Bělouš Australien totiž s převahou zvítězil v EJC Lokotrans Middle a jako naprostý outsider totálně zaskočil českou rovinovou špičku.

Na novou sezónu připravuje Stanislav Popelka 27 koní, z toho dva dvouleté a tři tříleté, vesměs vlastní odchovance, které premiéra na dostihové dráze teprve čeká.   Lot Stanislava Popelky stojí na starších koních. Nejpočetněji je zastoupena stáj Karla Zatloukala Nýznerov a její dceřiná stáj Ramzová. Barvy stáje Ramzová bude hájit trojice koní. Sedmiletý Lianel  je podle Popelky šikovný kůň, umí po trávě a dobře běhá i v Pardubicích. Devítiletý Zataro  má za sebou jen 9 startů. "Loni jsme s ním zkusili Wroclaw, ale padl na vodě a zlomil si žebra. Pak jsme s ním postupovali pomalu a dokázal být druhý v Ceně Labe. Je to vynikající skokan, zkusíme s ním letos kvalifikaci a distanční schopnosti." 

Stáj Nýznerov je zastoupena též trojicí koní. Šestiletá Ztracenka  loňskou sezónu zakončila triumfem v Ceně Laty Brandisové v Pardubicích, kde také zůstane. Perlou stáje je již dvanáctiletý Stretton .Účastník posledních čtyř ročníků Velké pardubické byl třikrát za peníze, na start se postaví i letos.

Početně zastoupená je ve Hvozdu zastoupena i stáj Quartis – Zámecký vrch Jiřího Vičara, pro níž trenér Popelka připravuje čtyři koně. Nejstarší z nich, devítiletý Imphal, se loni potýkal se zdravotními problémy a ač jsou podle trenéry již zažehnány, sezónu začne později. "Zřejmě kvalifikací a uvidíme, jak si poradí s distancí. Poté se rozhodneme, jestli by případně zkusil Velkou pardubickou nebo znovu běhal Labe," plánuje. Z trojice koní Stajně Corinne ČR loni zazářil bělouš Australien: "Je to jasně třídový rovinový kůň. Sezónu začne pravděpodobně Velkou dubnovou." Tři koně má ve Hvozdu i stáj EŽ Praha a.s. Tím nejznámějším je desetiletý Lombargini, loňský vítěz srpnové kvalifikace, jehož premiéra ve Velké pardubická skončila na Francouzském skoku. "Čeká jej podobný scénář jako loni," konstatuje Popelka.

Za stáj Martina Bláhy běhající Kornelia budeme běhat dostihy na delší distance, aby mohla prodat svoje vytrvalecké schopnosti.

Domovskou stáj Hvozd-Popelka bude opět zastupovat čtrnáctiletý Larizano, vítěz loňského Crystal Cupu ve Wroclawi. "Když bude vše v pořádku, začne Prvomájovou a směřovat jej budeme jako loni především k oběma největším polským dostihům."

V jezdeckém obsazení nechce trenér nic měnit a doufá, že bude moci využívat služeb stejných jezdců jako v loňském roce. "Všem majitelům děkuji za důvěru a doufám, že se nám podaří splnit jejich ambice. Ví, že se u nás jejich koně mají dobře a že odvádíme poctivou práci, s níž by se měly dostavit i výsledky. Ty jsou samozřejmě dílem celého našeho týmu, který se již léta nemění a jemuž také moc děkuji," dodal Stanislav Popelka. (ber)

Poslat nový komentář