Rok 2020 byl pro Sokol I Prostějov oddíl JUDO úspěšný

Rok 2020 byl pro Sokol I Prostějov oddíl JUDO úspěšný
Foto Zdeněk Gottwald

Rok 2020 začali judisté 11. ledna výpravou do polského Bjalsko Bjala, kam jich vyrazilo dvacet. Obrovské závody hned na úvod roku byly pro některé velkým zážitkem. Startovalo zde 1200 závodníků z jedenácti států. Nejlépe se umístil hostující Pavel Uher, který obsadil nádherné 3. místo. Ostatní svým výkonem nezklamali a nasbírali velké zkušenosti.

Hned další víkend, 18. ledna, se závodilo v České Třebové, kde překvapila svým výkonem Laura Padrnosová, kdy obsadila 2. místo. Dorostenci Filip Kyllar, Dominik Vašut a Natalie Melichová skončili těsně za stupni vítězů a obsadili 5. místo.

Perfektně rozjetou formu judisté předvedli 8. února ve Veselí nad Moravou, kde Matouš Havlíček a Agháta Orlíková nenašli konkurenci a obsadili 1. místo. Ondřej Vašut nezvládl finále a skončil na 2. místě. Druhá z dvojčat Amélie Orlíková obsadila dobrým výkonem 3. místo a těsně za stupni vítězů skončil Filip Prášil a David Zachar.

Mezitím se také konaly závody v Opavě, kde Matyáš Pavlas obsadil 2. místo a Michal Pavlas urval 3. místo. Oba bráchové se dostávají přes velkou konkurenci na přední příčky i díky trénování v olomouckém klubu.

Začalo přituhovat a pomalu se rušily jedny plánované závody za druhými. Avšak ještě 15. února ve Zlíně stihl Matouš Havlíček urvat bez větší konkurence 1. místo. Ve velké konkurenci Barbora Vítková krásné 3. místo a zajistila si tak pozici v krajském žákovském výběru a nominaci na účast MČR. David Zachar skončil i přes velkou snahu na 5. místě.

Korona se přihlásila o slovo a závody, které se konaly 23. února v Raškovicích, byly nadlouho poslední. Na závody vyrazila Natálie Melichová, nenašla konkurenci senzačním výkonem a obsadila 1. místo. Barbora Vítková ve finále nestačila na soupeřku a obsadila 2. místo, k tomuto výkonu není co vytknout. Pavla Bohanosová a Laura Padrnosová obsadily 3. místo. David Zachar skončil na 5. místě. Filip Kyllar měl těžký los, kde přešel přes prvního soupeře, ale na další nasazené favority nestačil.

Na ČP Ostrava 29.2./1.3. bylo přihlášeno přes 2000 závodníků z 18ti zemí. Za Sokol I Prostějov Vítková Barbora - 48 kg, vypadla v prvním kole, 32 závodníků ve váze. Pavla Bohanosová -56 kg, opravy, dvě prohry, 18 závodníků ve váze. Ondřej Vašut – 66 kg, prohra první kolo. David Zachar - 45 kg, opravy, dvě prohry, 132 závodníků ve váze. Obrovská konkurence a obrovské zkušenosti. Dorostenci Natálie Melichová, Filip Kyllar, Dominik Vašut se také nedostali přes první kolo.

Těmito závody se uzavřela celá republika, kdy na konci března byli judisté pozváni oddílem juda Sokol Jurmala do Lotyšska. I to bylo odloženo na neurčito. Trenéři se připravovali na Mistrovství Evropy v řeckých Athénách, kdy měli vše zaplaceno a rezervováno. I oni museli vše zrušit.

Hned, jak přišlo rozvolnění opatření, mohli trénovat aspoň venku, kdy využili Kolářovy sady.

Na konci srpna uspořádali soustředění pro přípravu na druhou polovinu sezóny u partnerského oddílu Sokol Kostice u Břeclavi. Na soustředění přijelo patnáct judistů za Sokol I Prostějov a doplnili je judisté Sokola Kostice a Tvrdonice. Tímto pěti denním soustředěním se nastavila úžasná atmosféra dětí, které chtějí tento sport dělat a být samostatné. Celým soustředěním je provedli trenéři Sokola I Prostějov.

Situace dovolila 12. a 13. září závody Českého poháru v Brně za účasti pouze českých závodníků. Za Sokol I Prostějov za dorostence Pavel Burget, Martin Pazdera, Dominik Vašut, Filip Kyllar, Natálie Melichová - všichni bez umístění. Za žáky Ondřej Vašut, Agháta Orlíková, Anika Rozehnalová - také bez umístění. Celými závody provázela zvláštní atmosféra nastavených opatření, kdy po třech minutách zápasu v těsném kontaktu se svým soupeřem si na závěr závodníci nemohli ani podat ruce, které neodmyslitelně patří k tomuto sportu, jako vzdání úcty k poraženému i vítězi.

Za přísných opatření se uskutečnily závody žáků 22. 9. v Hranicích, kde Barbora Vítková nenašla přemožitele a obsadila 1. místo, Agháta Orlíková obsadila krásné 2. místo a Amélie Orlíková v poli poražených. Super výkon holek.

Závody 28. 9. Velká Cena Olomouce. V kategorii do 11ti let Michal Pavlas bezkonkurenčně obsadil 1. místo a Fabián Rozehnal po jednom zaváhání obsadil 2. místo. Odpoledne startovali žáci do 13ti let, kde Barbora Vítková a Štěpán Kolebač obsadili pěkným výkonem 3. místo.

Poslední závody byly 3. října v Adamově u Brna. Zde Matyáš Havlíček opět nenašel přemožitele a bral 1. místo. Kolebač, Ospalý, Padrnosová a Zacharová obsadili krásná 3. místa.

„I přes složitou situaci se nám podařilo absolvovat dvanáct závodů a dovézt 24 cenných kovů,“ zhodnotil sezónu 2020 Zdeněk Gottwald. (Text a foto Zdeněk Gottwald)

Poslat nový komentář