Muzeum kočárů vyšle na cesty kočár s kardinálem

Muzeum kočárů vyšle na cesty kočár s kardinálem
Foto historickekocary.cz

Letošním rokem vstupuje celá Evropa do stoletého výročí úmrtí posledního českého krále a rakouského císaře Karla I., který byl v roce 2004 blahoslaven papežem Janem Pavlem II. ve Vatikánu. Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem připravuje akce k výročí císaře a slavnostně vypravuje historický cestovní kočár jedoucí po pamětihodných místech Olomouckého kraje.

„Kočár poveze arcibiskupa Lva kardinála Skrbenského z Hříště, který se 16. prosince 1917 setkal s císařem v Olomouci. Jeho majestát, císař Karel I., se tehdy zúčastnil slavnostního obnoveného vysvěcení kostela Panny Marie Sněžné, kde se s kardinálem setkali,“ říká ředitel muzea Václav Obr s tím, že dle cestovního řádu do obcí či města Olomouc zavítá 26. března 2022.

V programu spatříte postavy dávné historie, cechmistra, mistra kočího, lokaje a podkoní, muzikanta, kardinála a jízdní hlídku několika mužů 1. Hulánského regimentu pro ochranu všech cestujících. „Kočár přiváží také dárky, které na místě zastavení rozdáváme dětem. Také starostům nebo určeným osobám, které nás budou na určeném místě zastávky vítat, předáme Pamětní list a svěcený věneček jako vzpomínku na císaře. Věneček pak každý umístí dle svého uvážení na místní památku, Boží muku, kříž, zvonici, kapličku či kostelík nebo i radnici,“ dodává Obr. (ber)

Poslat nový komentář