Dnes mohou slavit svátek všichni dobří tátové!

Dnes mohou slavit svátek všichni dobří tátové!
ilustrační foto

 

Maminky, jestlipak víte, že právě dnes je Den otců? Vsadím se, že ne, přitom se tento svátek začal slavit už v roce 1972.

Podle americké tradice připadá na 3. neděli v červnu. Oficiálně se začal Den otců slavit od roku 1972 za vlády presidenta Richarda Nixona. Ale jeho počátky sahají už do počátku 20.století.

 

Podle jedné z verzí, vysvětlující vznik Dne otců, byl svátek inspirován osudem rodiny Smartových. Maminka šesti dětí, paní Smartová, brzy zemřela a všechny potomky vychovával jen jejich otec - Wiliam Smart. Na jeho počest pak uspořádala jedna z jeho dcer velkou oslavu, aby tak tatínkovi projevila svou vděčnost za všechno, co pro ně udělal. Druhá verze je méně prozaičtější – prý se slaví také proto, že kdysi došlo k explozi miny, při níž zahynulo 361 mužů, většinou otců rodin. Ale pravděpodobně byl tento významný den inspirován i Dnem matek.

V některých katolických zemích je Den otců slaven na Svátek sv. Josefa (např. v Argentině). V Německu pro změnu mají oslavy mužské části populace dvě. „Vatertag“ se slaví v Den Nanebevzetí (40.den od Velikonoc), a je to dokonce státní svátek. Regionálně se slaví „Männertag“ (den mužů) nebo „Herrentag“ (den pánů, gentlemanů). Muži podnikají pánskou jízdu, nějaký výlet, kdy s sebou vezmou soudky s pivem nebo vínem (v závislosti na regionu) a plno jídla, jako např. klobásky, párečky, vejce a mnoho dalšího.

U nás se ještě Den otců oficiálně neslaví, ale koncem roku 2008 se objevily návrhy, aby se tento významný den stal součástí našeho kalendáře. Možná, že bychom stály o nějaký svátek, kdy bychom mohly poděkovat našim drahým polovičkám za jejich lásku, péči a starost, co říkáte...

(ok)

zdroj: internet

Poslat nový komentář