Výlet k největším stromům světa

Výlet k největším stromům světa
ilustrační foto
Další fotky: 
Výlet k největším stromům světa
Výlet k největším stromům světa

Sekvojovec obrovský je největším a nejstarším stromem na světě. Nejvíc jich roste v USA, v Národním parku Sequoia v jižní Sierra Nevadě. Byl založen v roce 1890 a jeho rozloha je 1 635 km². Sekvojovce ale najdeme i u nás.

Park nejvíce proslavily lesy sekvojovců obrovských včetně stromu generála Shermana, jednoho z největších stromů na Zemi. Strom generála Shermana roste v Obřím lese spolu s dalšími čtyřmi největšími stromy světa. Najdeme zde i další zajímavosti, třeba Tunnel Lon, neboli tunelový kmen, padlý sekvojovec, kterým mohou projíždět automobily. „Byl to pro mě nezapomenutelný výlet,“ napsal nám autor fotografií čtenář Jarda.

Za stromovými obry ale nemusíte do USA, rostou totiž i u nás v české republice. Dva naleznete v zámeckém parku v Ratměřicích, kde je nechal vysadit v roce 1850 hrabě Chotek. Oproti těm americkým jsou to nejen mladíci,ale i „droběny“, oba měří kolem padesáti metrů. Další, ale poněkud otlučený životem, protože do něj uhodil blesk, roste v Břestku v okrese Uherské Hradiště. (ber)

Komentáře

Tam bych se chtěla jednou podívat...

Poslat nový komentář