Gumové kachničky brázdí oceán už 25 let

Gumové kachničky brázdí oceán už 25 let
ilustrační foto

Dne 10. ledna1992 došlo ke známé nehodě, při níž se do Tichého oceánu za bouře převrátil kontejner vezoucí gumové kachničky, bobry, žáby a želvy. Okolo 29 tisíc jich od té doby brázdilo světové oceány a napomohlo vědcům pochopit podrobnější mechanismus pohybu vodních mas.

Pouť světovými oceány začala pro gumové kachničky a další zvířátka zhruba uprostřed Pacifiku. Jejich „hejno“ ovšem nebylo tak úplně kompaktní, a tak se hračky brzy rozdělily. Jedna část se vydala na jih k pobřeží Indonésie a Austrálie, další navštívila jihoamerické pobřeží, a třetí skupina na konci roku 1992 dorazila k břehům Aljašky. Po pár letech a dalším pohybu na severu ovšem došlo k nejhoršímu – gumová zvířátka na několik let zamrzla v ledu. Až v roce 2000 se uvolnila a pokračovala ve svém putování, a to skrze Severní ledový oceán do Atlantiku (v roce 2001 se např. vyskytovala na místě potopení legendárního Titaniku), po jehož přeplutí se dokonce dostala na Island a do Velké Británie.

Postupem času gumových zvířátek ve světových oceánech ubývalo, mnohá totiž byla vylovena (i díky zájmu sběratelů), další zničena mořskou vodou. Přesto ještě některá své dobrodružství neukončila. Mimoděk se přitom stala nedílnou součástí vědeckého výzkumu, neboť pomáhají pochopit pohyb vody v oceánech.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Zatímco díky slunci a mořské vodě jsou dnes žluté kachničky a červení bobři bílé barvy, modré želvy a zelené žáby mají barvu stále stejnou. (Zdroj: nasevoda.cz)

Ilustrační foto: www.farmaservis.cz

Poslat nový komentář