Potraviny, které vás v zimě spolehlivě zahřejí. Patří k nim luštěniny i plísňový sýr

Potraviny, které vás v zimě spolehlivě zahřejí. Patří k nim luštěniny i plísňový sýr
Ilustrační foto pixabay.com

Na podzim a v zimě byste do svého jídelníčku měli zařadit vydatné a výživné potraviny, mezi které ve zkratce patří především houby, luštěniny, oříšky, ovesné vločky, vejce, hovězí maso nebo koření jako skořice, chilli, zázvor či hřebíček. Všechny tyto potraviny navíc obsahují řadu cenných vitamínů a minerálů a jejich konzumací prospějete i svému zdraví.

Mezi zimní potraviny, které vás zahřejí, patří:

Koření jako zázvor, skořice, badyán, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, kurkuma či pepř, hořčice a chilli, červené a tučnější maso a vnitřnosti – hovězí, vepřové, jehněčí, ledvinky, játra, ovčí a kozí sýr (i mléko), plísňový sýr, sušené ovoce, datle či med, luštěniny a ořechy (vlašské, kaštany), křen, pórek, pastinák, cibule, česnek nebo růžičková kapusta.

Potraviny se schopností zahřívat je dobré zařazovat do jídelníčku pravidelně. Stačí jen drobné úpravy – přidat si skořici nebo zázvor do smoothie či kaše nebo okořenit jídla špetkou chilli. Důležité je také i v zimě dodržovat pitný režim a pohyb, který vám doslova rozproudí krev v těle. A co se přípravy týče, nejlepší je dlouhé vaření či pečení.

Jídla pro zahřátí jsou:

dlouze vařené masové vývary a masové pokrmy (guláše, ragú apod.), dlouze pečené grilované či dušené maso, vnitřnosti i zeleninu, vydatné, husté polévky ze zeleniny nebo luštěnin zahuštěné obilninami či kroupami, teplé obilninové kaše na snídani – z ovesných vloček, pohanky, jáhel, špaldy nebo rýže, nápoje jako kakao, horká čokoláda, čaje (ovocné, černé, zázvorové), kořeněné chai latté či svařené víno. (red)

Poslat nový komentář