Odsedí si svobodu trpaslíka

Odsedí si svobodu trpaslíka
ilustrační foto

Představte si, že si vyrazíte do lesa na houby - a místo hřibů najdete stovku zahradních trpaslíků. To se stalo jednomu muži z francouzského města Nantes, který si vyšel do lesa na předměstí. Někteří zahradní mužíčkové na sobě nesli nápisy "Osvobozen v roce 2…" , které dokazovaly, kdy byl ten který exemplář přemístěn ze zahrady do lesa.

Touto bohulibou činností se ve Francii od roku 1996 zabývá Fronta pro osvobození zahradních trpaslíků. Má už na svém kontě "osvobození" stovek oblíbených ozdob zahrádek. Fronta mužíčky přesazuje nejen do jejich "přirozeného" prostředí - lesa, ale přemísťuje je i před místní radnice, kostely, parkoviště supermarkety nebo dokonce fotbalová hřiště. Autory těchto recesistických akcí se zatím nikdy nepodařilo dopadnout. Francouzská policie se omezuje na to, že vždy trpaslíky zajistí a vyzve jejich majitele, aby si pro ně přišli.

Hnutí zřejmě dorazilo i k nám. Jak jinak si vysvětlit kuriózní případy, které řeší policisté v Olomouckém kraji. Před časem si ze zahrady jednoho rodinného domu v Olomouci odnesl čtyřiadvacetiletý mládenec sádrového trpaslíka. Byl však při činu zadržen majitelem figurky, který nenechavce i s předmětem doličným předal policistům. „Zjistili jsme, že mladík byl za podobný čin před dvěma lety odsouzen k trestu odnětí svobody. Ve zkráceném řízení mu bylo sděleno podezření z trestného činu krádeže, za který může putovat do vězení i na dva roky,“ potvrdila tehdy informaci policejní mluvčí Marta Vlachová s tím, že i předtím mladík odcizil sádrovou figurku. .

Kam chtěl mladý muž mužíčka s čepičkou přesadit, zůstává záhadou.

Podobný případ nyní řeší policisté z Hranic na Moravě. Z rekreačního objektu v katastru Hůrky si neznámý pachatel odnesl cukr, benzín a jaký div - sádrového trpaslíka. Po zloději a jeho „oběti“ policisté pátrají. (ber)

 

 

 

 

Poslat nový komentář