S penězi zmizel tajemný pan Tien, tvrdí Petra Sedlářová

S penězi zmizel tajemný pan Tien, tvrdí Petra Sedlářová
Foto PČR

Složitý případ začal včera rozplétat prostějovský okresní soud. Před senátem v čele se soudkyní Hanou Greplovou stanula Petra Sedlářová. Pětatřicetiletou ženu z Pivína, která bývala majitelkou realitní kanceláře, obžaloba viní z podvodu. Klienty obrala o 5,365 tisíc korun. Peníze údajně jen předávala Vu Tien Vanovi, vietnamskému podnikateli z Karlovarska. Toho ale kriminalisté dodnes nenašli, stejně jako nenašli peníze.

„Obžalovaná vylákala v období od 24.7.2013 do 11.8.2014 od celkem čtrnácti poškozených rezervační zálohy a kupní ceny na nemovitosti nebo pod záminkami půjček peníze, které se zavázala ve sjednaných lhůtách vrátit. Nic z toho neučinila a způsobila škodu celkem 5.365 tisíc korun,“ uvedl před časem vedoucí odboru hospodářské kriminality PČR Prostějov Leoš Navrátil.  

K dnešnímu jednání se dostavili v roli svědků mimo jednoho všichni poškození. Za poškozenou A.N., která mezitím zemřela, uplatnili nároky její dědicové. Právě tuto ženu připravila o 1.150 tisíc korun, které si nechala připsat na svůj vlastní účet. Paní N. ovšem peníze složila na koupi domu. O tomto případu jako o jediném odmítla Sedlářová u soudu vypovídat. Poslední poškozenou, M.L., od které 30. července 2014 převzala 50 tisíc jako zálohu na byt, zase podle svých slov nikdy neviděla. Jenže stvrzenka o převzetí částky, vyplněná její rukou, mluví o něčem jiném.

Dobře zhodnocené půjčky

S panem Tienem, údajně majitelem kamionové dopravy, který hledal v Prostějově prostory po podnikání, se Petra Sedlářová seznámila na podzim roku 2013. O měsíc později mu dala podle svých slov první peníze, které zhodnotil. Za dvě stě tisíc za měsíc vrátil třeba dvě stě dvacet, někdy i víc. „Jistinu jsem po domluvě s klienty nechávala dále zhodnocovat a brala jen úroky,“ vysvětlovala soudu obžalovaná. Proč na vietnamského podnikatele neměla telefonní kontakt a jejich setkání a předávky peněz se konaly bez přítomnosti jiných lidí, stejně jako absenci písemných dokladů o převzetí, zdůvodnila tím, že byla naivní. „Fungovalo to do července 2014, kdy pan Tien nepřijel a také se neozval,“ uvedla Sedlářová.

Chybí doklady, chybí peníze

Petra Sedlářová ale nemá ani doklady o údajném splácení půjček, stejně jako se s poškozenými rozchází ve výši zapůjčených peněz. Splátky úroků si údajně měli zapisovat na smlouvy o půjčkách, ona kopie nemá. Podklady, které měla, prý zmizely v srpnu 2014 při likvidaci její realitní kanceláře.

Sedlářová je rovněž bez peněz. „Nemám nic, přišla jsem o všechno. Peníze, které jsem ještě měla, jsem povracela lidem,“ nešetřila slzami žena, se kterou se manžel údajně rozvedl právě kvůli dluhům a dostal do péče i obě jejich děti.

Peníze už neuvidíme

„Já už jsem se smířil s tím, že peníze už nikdy zpátky nedostanu. Ale rád bych, aby za to, co udělala, šla sedět,“ konstatoval jeden z poškozených. „Znám ji dlouho, 16 – 17 let. Vždycky byla hodná a příjemná a já jsem jí peníze půjčil bez úroku, dala mi za odměnu cigarety,“  uvedl další z mužů, který do podnikání Sedlářové investoval 300 tisíc. „O to víc mě mrzí, že teď dělá, jako že mě nikdy neviděla,“ dodal.

Že by své závazky někdy splnila, pochybují i ostatní. Pracuje v domově důchodců, platí na děti alimenty a nemá nic.   

Soudkyně Hana Greplová odročila jednání na 2. června. (ber) 

Poslat nový komentář