Kriminalisté odhalili internetového podvodníka. Okradl lidi o čtvrt milionu

Kriminalisté odhalili internetového podvodníka. Okradl lidi o čtvrt milionu
ilustrační foto

Kriminalistům z oddělení kybernetické kriminality SKPV Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje se v těchto dnech podařilo objasnit sérií podvodných inzerátů uveřejněných na internetu. Z přečinu podvod obvinili čtyřiačtyřicetiletého muže z Přerovska, který od srpna 2017 do února 2018 páchal tuto trestnou činnost.

„Muž nabízel na různých internetových inzertních serverech pod smyšlenou identitou a různými e-mailovými účty k prodeji nejrůznější zboží, převážně hudební nástroje, ale také starožitnosti a šperky. Dodání zboží vždy podmiňoval uhrazením kupní ceny nebo zálohy předem na některý z běžných účtů, které měl založené v několika bankách. Po úhradě požadované částky přestal s kupujícími komunikovat a uhrazené peníze jim nevrátil," uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že muž v průběhu půl roku podvedl čtyřiačtyřicet osob, z nichž vylákal téměř čtvrt milionu korun. „Obviněný muž je stíhán na svobodě a v případě prokázání viny a odsouzeni mu hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let nebo peněžitý trest," dodal Hejtman.

Doporučení pro nakupující na inzertních portálech

* Zjistěte si co nejvíce informací o prodávajícím – reference

(zadejte do vyhledávače informace, které znáte – jméno, telefonní číslo, e-mail, číslo bankovního účtu a hledejte zkušenosti ostatních uživatelů)

* Neobjednávejte zboží u prodávajícího bez recenze, v případě nízkého počtu recenzí se mu raději vyhněte

* Nikdy nezasílejte peníze předem na účet prodávajícího, kterého neznáte

* Navrhněte prodejci osobní odběr a v případě jeho výmluvy (např. je v nemocnici, v zahraničí apod.) zboží nekupujte. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář