Povedená rodinka řádila v obchodech

Povedená rodinka řádila v obchodech
ilustrační foto

Dne 2. února v odpoledních hodinách dostali prostějovští strážníci na linku 156 oznámení o zadržení jedné z pachatelek krádeže v nákupní galerii Zlatá brána. To ještě netušili, že se s aktérkou a jejími příbuznými setkají při podobných událostech v tom samém týdnu hned několikrát.

„Po příjezdu hlídky na místo bylo zjištěno, že slečna ve věku čtrnácti let se pokusila z prodejny odejít s nezaplaceným zbožím. Stejného jednání se dopustila i druhá pachatelka, které se ovšem podařilo z prodejny utéct. Mladší dívce v odchodu zabránila ostraha. Obě si na prodejní ploše oblékly oděvy a poté bez zaplacení odešly. Celková hodnota odcizených věcí, které měla nezletilá na sobě, byla vyčíslena na 1 550 Kč. Zboží bylo poškozeno neodborným odstraněním bezpečnostních čipů. K osobě, které se podařilo z místa odejít, slečna uvedla, že se jedná o její švagrovou," popsala začátek případu strážník Tereza Greplová. Vzhledem k tomu, že se přestupkového jednání dopustil neznámý pachatel, byla záležitost předána Policii ČR k dořešení.

Nezletilou slečnu strážníci předali rodičům. Ti byli informováni o přestupkovém jednání dcery a poučeni o předání věci správnímu orgánu a odboru sociálně právní ochrany dětí.

O čtyři dny později byla nahlášena přes linku 156 drobná krádež v supermarketu v Plumlovské ulici. Hlídkou bylo na místě zjištěno, že přestupku se dopustily rovněž dvě osoby, a to ve věku 17 a 12 let. „Tentokrát si obě dívky na prodejní ploše vložily do kapuce a pod bundu pečivo, se kterým se pokusily projít pokladní zónou bez placení. Obě byly ostrahou zadrženy a vyzvány k vyčkání do příjezdu hlídky. Dále vyšlo najevo, že mladší dívka je sestrou zadržené slečny z prvního případu. Na místo se zanedlouho dostavila matka, které byla dvanáctiletá dcera předána," konstatovala Greplová s tím, že celá záležitost byla postoupena příslušnému správnímu orgánu k dořešení. O tom strážníci všechny přítomné poučili.

Další den se strážníci s dvanáctiletou slečnu setkali znovu. Tentokrát si na prodejní ploše supermarketu v  Okružní ulici se svojí čtrnáctiletou kamarádkou rozbalily celkem pět kusů čokolád, v hodnotě 302 Kč. Ty zkonzumovaly a opět nezaplatily. Za pokladní zónou byly zadrženy ostrahou. Ke krádeži se přiznaly. Obě slečny předány rodičům v místě bydliště. Jejich přestupkové jednání postoupeno příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení. „Ve všech případech, kdy se jednalo o nezletilé pachatele informován i OSPOD," dodala Greplová. (red)

Ilustrační foto: MP

Poslat nový komentář