Muzeum zve na vernisáž a výstavu o Františku Doležalovi

Muzeum zve na vernisáž a výstavu o Františku Doležalovi
Foto František Doležal

V letošním roce uplynulo padesát let od smrti prostějovského rodáka, právníka Františka Doležela (1900–1972), pro mnohé neznámého člověka, o jehož životě a pohnutých osudech se do nedávna zajímalo jen několik „zasvěcených“ historiků.

V roce 2019 byla Františku Doleželovi v Prostějově na Žižkově náměstí domě čísla popisného sedm odhalena pamětní deska, ze které se kolemjdoucí dozvědí, že v tomto domě žil František Doležel, soudce a státní zástupce, který byl v roce 1947 pověřen vyšetřováním kauzy známé jako krčmaňská aféra a po únoru 1948 byl perzekuován a vězněn komunistickou mocí.

O jeho životě a souvislostech v plném rozsahu se však dozvídáme až z knihy Lubomíra Novotného vydané v letošním roce. Kniha nese výstižný název Nikdy se nevzdám! Životní zápasy právníka Františka Doležela [1900–1972], a právě na vydání knihy navazuje také stejnojmenná výstava, kterou ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci poprvé v září prezentovala Vědecká knihovna v galerii Biblio. Na olomouckou výstavu nyní navazuje výstava v prostějovské Galerii Špalíček, která bude obohacena o několik artefaktů a dokumentů, jež mají návštěvníkovi zprostředkovat autentičtější zážitek a doplnit panely s fotografiemi a kopiemi historických dokumentů. Výstava potrvá do 5. 2. 2023.

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 10. listopadu v 17:00 hodin v Galerii Špalíček na ulici Uprkova 18 v Prostějově. Při této příležitosti proběhne křest knihy za přítomnosti autora  Lubomíra Novotného, historika Vědecké knihovny v Olomouci a účast přislíbil režisér, herec a scénárista Jiří Havelka.

Knihu Mgr. Lubomíra Novotného můžete zakoupit již nyní na pokladně hlavní budovy Muzea a galerie v Prostějově a Galerie Špalíček. (red)

Poslat nový komentář