Prostějov chce zkrotit závodníky. Radary se o prázdninách vrátí do provozu

Prostějov chce zkrotit závodníky. Radary se o prázdninách vrátí do provozu
ilustrační foto ber

Od července začnou měřit rychlost aut na několika vybraných místech v Prostějově radary. Po několika letech odstávky se tak vrací do ulic projekt, který začal instalací prvního radaru v roce 2005. Následně jich bylo do povozu uvedeno jedenáct. K systému měl výhrady krajský úřad i ministerstvo dopravy, a tak radary již několik let nefungují. Město je ale odkoupilo a nyní plánuje u některých z nich zprovoznění. Další přibydou.  

Prostějovská radnice byla několik let s radary spokojena. „Po dobré zkušenosti s měřičem na Vápenici jsme společně s policií vytipovali dalších deset lokalit, kde jsme je nechali zabudovat. Během necelého roku jejich provozu se nám podařilo snížit počet přestupků o více než polovinu,“ uvedl v roce 2009 tehdejší místostarosta Vlastimil Uchytil. Méně spokojeni byli řidiči, kterým vadil mimo jiné fakt, že radary nezaznamenávaly přestupky motorkářů. "Mají SPZ vzadu, takže není co fotit. Řidiče aut to diskriminuje," netajil se názorem Jan Malý.

Radní si nechali udělat analýzu, podle které jsou nejvýhodnější dvě místa na vnitřním okruhu v Brněnské a Wolkerově, kde stojí stávající rozvodné skříně. Další lokality jsou v Olomoucké a Dolní ulici. "Měřících skříní bude 3 až 5. Uvažujeme o lokalitách v ulicích Brněnská, Vrahovická, Wolkerova, Plumlovská, Vápenice, Dolní a Olomoucká," potvrdil primátor Prostějova František Jura. Radní chtějí systém spustit co nejdříve. Poté by vyhodnotili provoz a pak případně dodali další dvě měřící místa nebo i radar.

"Dalším krokem bude zadání veřejné zakázky na pořízení celého systému. Zařízení bude v majetku města a také jeho provoz a vyhodnocení přestupků budou zajišťovat pracovníci magistrátu," dodal náměstek primátora Jiří Rozehnal. Zkušební provoz by chtěl spustit už letos červenci, ostrý provoz pak od září.

"Nejde o to vybírat pokuty. Jde o to zvýšit bezpečnost v ulicích. Jde například o Vápenici, kde je několik škol a je tam přechod k Domu dětí a mládeže. Další místa jsou na Brněnské, Olomoucké, Plumlovské, kde se jednu dobu pořádaly dokonce závody," prohlásila náměstkyně Alena Rašková.

Poslední zastupitelstvo nakonec většinou plán podpořila. (ber)

Komentáře

Kamarád, má kamaráda a ten má známého a ten prý viděl v PV městského strážníka. Takže tu asi jsou.

Včera bylo pozdě a ještě zřídit městskou policii aby dohlizeli jak lidi parkuji

Poslat nový komentář